Life Fehér Patrik 2024. 07. 26.

Itt a söröspohár, ami megvédi a májadat

Nehéz inni belőle, de direkt így tervezték meg, ezzel védve a májat. Kérdéses azonban, hogy ezzel nem vész-e oda a sörfogyasztás élvezete.

Bárhol is legyünk a Földön, nyáron jelentősen megnő a sörfogyasztás. A forgalmazók boldogok, a májunk viszont nem éppen, hiszen fokozott erővel kell megküzdenie az alkohollal.

Ezt ellensúlyozva dobta piacra egy japán sörfőzde a Yukkuri Beer Glasst, vagyis a lassú söröspoharat egy promóció keretében. A söröspoharakra nem jellemző, homokóra alakú kialakítás lenyűgözően mutat, de bevallottan azért készült, hogy lassítsa a sörivást.

Itt a söröspohár, ami megvédi a májadat

Elsőre furán hangzik, hogy egy sörgyártó azt akarja elérni, hogy igyák lassabban a portékáját, de tényleg ez a helyzet. A lassú ivással ugyanis a máj több időt kap az alkohol feldolgozására, és a májkárosodás esélye is csökken ezzel.

Persze a homokóra felső feléből gyorsan fel lehet hörpinteni a sört, de amint a kézzel készített pohár közepéhez ér az ember, jön a lassú csepegés-csordogálás. Hosszasan kell tartani a poharat felfelé, hogy kijöjjön belőle egy kortynyi sör, és beszökjön a helyére ugyanannyi helyet foglaló levegő. Japán források beszámolója szerint egy sör elfogyasztási idejét simán megháromszorozza a pohár, ami talán már a ló túlsó oldala, ha fogyasztáslassításról van szó.

Itt a söröspohár, ami megvédi a májadat

A szinte cseppenként fogyasztott sör élvezeti értéke is kicsit kárba vész, ami inkább kínzásnak tűnik, mint jópofa dolognak. Hozzá kell tenni azonban, hogy a YO-HO Brewing sörfőzde sem egy szórakoztató terméket akart ezzel a piacra dobni: egyfajta edukációs eszközként tekintenek poharukra, mely rávilágít arra, hogy nem kell feltétlenül rohamtempóban inni.

Itt a söröspohár, ami megvédi a májadat

Sokan egyébként még Japánban sem juthatnak hozzá a pohárhoz: tízet sorsolnak ki belőle, majd a szerencsések 9800 jenért (23 ezer forintért) megvehetik maguknak. Akik azonban megelégednének azzal, hogy egyszer kipróbálják a különlegességet, azok Tokióban két helyen is megtehetik ezt.

Kép(ek) forrása: prtimes.jp