Life Fehér Patrik 2024. 07. 27.

Majdnem több a víz, mint a homok ebben a sivatagban

Egy sivatagnak nem kell feltétlenül csontszáraznak lennie, jól mutatja ezt az a brazíliai terület, melyet akár a világ legszebbjének is választhatnánk.

Mi jut eszébe először az embereknek először, ha kimondjuk a sivatag szót? Általában a nagy meleg, a szárazság és a homok – ez a három tulajdonság azonban nem fedi a Föld minden sivatagát. A hivatalos definíció szerint ugyanis a sivatag olyan terület, melynek vízháztartása állandóan veszteséges. Ezeken a helyeken az éves csapadékmennyiség általában nem éri el a 250 mm-t – emiatt például az Antarktisz is egy sivatag, hiszen ott sem esik 50 mm-nél több csapadék évente.

Ha szigorúan vesszük a definíciót, a brazíliai Lençóis Maranhenses Nemzeti Parkot nem is sorolhatnánk a sivatagok közé, pedig ránézésre arról van szó. Igaz, furcsa képet fest,

hiszen tele van tavakkal.

Mindez annak köszönhető, hogy évente 1200 mm eső esik a 155 ezer hektáros területen, ennek többsége január és május között. Az Atlanti-óceán közelében fekvő különleges terület homokját több folyó hordta ki a kontinens belsejéből, majd a szél fújta össze több százezer év alatt.

Nézd meg galériánkat a különleges területről!

10 fotó megtekintése

Az alapkép tehát adott a rengeteg homokkal és a szél által hordott dűnékkel. A köztük lévő, időnként akár 100 méteres hosszúságot és 3 méteres mélységet is elérő ideiglenes tavak magyarázata az, hogy a terület alatt olyan vízzáró kőzet található, mely gyakorlatilag mélységi irányba szigetel. Az esős évszak rengeteg esőjét pedig nem képes maradéktalanul felszívni a homok, így alakul ki a táj.

Majdnem több a víz, mint a homok ebben a sivatagban

Magyarán szólva sivatagnak tényleg nem lehet nevezni a helyet, de pl. filmforgatási helyszínnek tökéletesen alkalmas. Többek között a Bosszúállók: Végtelen háború és a Bosszúállók: Végjáték egyes jelenetei is itt készültek.

Kép(ek) forrása: Getty Images