Life Fehér Patrik 2024. 07. 30.

Erre a robotra rábízható a konyhai kulimunka

Te sem szeretsz zöldséget hámozni? Lehet, hogy hamarosan a gépek is tökéletesen megoldják ezt a feladatot, az MIT frissen bemutatott robotja ígéretesnek tűnik.

A technológia még nem tart ott, hogy teljesen száműzze az embert a konyhájából, de vannak már ígéretes projektek, sőt, kész termékek is. Ezek azonban csak részfeladatok megoldására alkalmasak, az emberi tényező még mindig jelentős.

Azt persze talán amúgy sem szeretnénk, hogy csak és kizárólag gépektől függő táplálékokat fogyasszunk. Jól tudnak jönni azonban az olyan automata rendszerek, melyek elvégzik helyettünk az olyan részfeladatokat, melyek nem adnak hozzáadott értéket az elkészült ételekhez.

Ilyen például a zöldséghámozás is. A krumplipucoló centrifuga például hasznos segédeszköz, hiszen másodpercek alatt megspórolható vele rengeteg munka, de a többi zöldséggel eddig bajban voltunk. Azért csak eddig, mert a világ legjobb egyetemén, az MIT-n most készítettek egy olyan robotot, amely egészen jó hatékonysággal szabadítja meg a héjuktól a zöldségeket.

A két karból álló rendszer még lassabb, mint az ember, de a sebesség növelése talán nem akkora kihívás, mint az eddig megugrott akadályok. Egyik kezével, pontosabban az abba épített szenzorokkal ugyanis a gép felismeri, hogy a zöldséghéjat vagy már a zöldség húsát tapintja, és ennek megfelelően megy rá a másik kezében tartott hámozóval. Ráadásul ezt a megfelelő erővel teszi, tényleg csak a héjat leszedve, a zöldség húsába nem belevágva.

A gép algoritmusa egyelőre még nem igazán boldogul a kisebb, szabálytalan formájú zöldségekkel, de a fejlesztőcsapat bizakodó, hogy ezeken a képességeken is tudnak javítani.

Forrás: New Scientist
Kép(ek) forrása: MIT