Life Fehér Patrik 2024. 07. 30.

Rájöttek, hogy lehet hatástalanítani a rákkeltő anyagokat

Új eljárást fejlesztettek ki japán kutatók az ún. forever-anyagok lebontására, mely jóval kisebb energiaigényű, mint az eddig ismert eljárások.

Több szakértő szerint is életünk egyik legnagyobb egészségügyi kockázatát perfluor-alkil vegyi anyagok, vagyis a PFA-k jelentik. Ezek családja több ezer mesterségesen előállított anyagot foglal magában, amelyeket a társadalom széles körben használ, jelen vannak többek között az edények tapadásmentes bevonataiban, a vízlepergető ruhákban, a tűzoltók által használt habokban, de akár még a papírszívószálakban is.

Sajnos ezekből a környezetbe, onnan pedig az ételekbe, szervezetünkbe is jut szép számmal. A PFA-k szén-fluor kötést tartalmaznak, amely az egyik legerősebb kémiai kötés a szerves vegyületeknél. Ez azt jelenti, hogy mind a használat során, mind a környezetbe kerülve ellenállók a lebomlással szemben. Emiatt is nevezik őket forever, azaz örök, örökkévaló anyagoknak. Szervezetünkben felhalmozódva komoly egészségügyi gondokat okozhatnak: kapcsolatot találtak már a PFA-k és a cukorbetegség, a meddőségi problémák és bizonyos daganatos megbetegedések között is.

Vannak már eljárások a PFA-k lebontására, ám ezek általában jelentős energiaigénnyel járnak, hiszen kb. 400 Celsius-fokos hőre van szükség. Ennél azonban jóval kisebb, 38 Celsius-fokos meleg is elegendő abban az eljárásban, melyet japán kutatók fejlesztettek ki. Az új, vízben alkalmazott metódusban lényegében félvezető nanokristályokat világítanak meg megfelelő hullámhosszúságú fénnyel, melytől ezek reakcióba lépnek a PFA-molekulákkal. A kristályok felületéhez tapadó anyagokból az elektronok “kiszedik” a fluoridionokat, ezzel meggyengítve a szerkezetüket.

A teszt során több ilyen örökanyag ellen hatásos volt az eljárás, mely relatíve rövid idő, 8-24 óra alatt ártalmatlanította 80-100 százalékukat. Hasonló eljárásokon egyébként máshol is dolgoznak a világon, melyek más és más PFA-k ellen vethetőek be – ha kombinációjuk széles körben alkalmazható lenne, az akár jelentősen csökkenthetné a korábban már említett egészségügyi problémák kialakulását.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images