Life Fehér Patrik 2024. 07. 31.

Úszás váltotta ki az ingázást az európai fővárosban

Mit szólnál, ha munka után nem metróval vagy villamossal mennél haza, hanem a Dunába vagy a Tiszába ugranál, és hazaúsznál? Egy városban ezt megoldották.

Népes azok tábora, akik a hosszú munkaórák után az első szabad perceket nem örömmel, hanem feszültséggel, stresszel töltik a hazafelé vezető úton. A műszakok végén jellemzőek a hosszas dugók és a tömött buszok, villamosok, metrók, legyünk bárhol is.

A jó idő beköszöntével azonban megnyílik egy új út is Svájc de facto fővárosában. Bernben jellemző, hogy azok, akiknek hazaútjukba a város folyója, az Aare is beiktatható,

azok be is iktatják, és így jutnak haza.

Úszás váltotta ki az ingázást az európai fővárosban

A hegyekből érkező, emiatt gyorsabb sodrású folyó partja alapból népszerű kikapcsolódási pont a városban, vize pedig olyan tiszta, hogy egy 18., illetve egy 19. században épült fürdő a mai napig onnan tölti fel medencéjét. A helyiek általában még gyerekkorukban, szüleik társaságában merülnek először, és mint a példa mutatja, a nyári hétköznapokban, melegebb időben is megmártóznak a 20-21 Celsius-fokos vízben.

Úszás váltotta ki az ingázást az európai fővárosban

Ilyenkor a városban több helyen is beszerezhető, a folyó felszínén úszó vízhatlan táskákba teszik az emberek utcai ruháikat, karjukra kötik azt, és félig úszva, félig sodródva teszik meg a hazavezető út egy részét vagy egészét. Sokak számára ez az út akár rövidebb is lehet, attól függően, mennyire élnek és dolgoznak közel a folyóhoz.

Forrás: lebendige-traditionen.ch, lenews.ch
Kép(ek) forrása: Getty Images