Life Fehér Patrik 2024. 08. 01.

Beindítja a nyáltermelést a 2024-es Magyarország Tortája

Kihirdették, 2024-ban melyik desszert lesz Magyarország Tortája, illetve Magyarország Cukormentes Tortája. Az idei győztesnek egy új szabályt is be kellett tartania.

18. alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrász Ipartestület a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepre, Magyarország szimbolikus születésnapi köszöntésére. A szakmai szervezet minden évben olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár, melyek szigorúan csakis kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

A versenykiírásban idén megkötötték, hogy az elkészült tortáknak ún. szuperélelmiszereket is kell tartalmazniuk. Négy alapanyagkosarat hoztak létre, melyekből legalább kettőt kellett valamit választaniuk a versenyzőknek a torták elkészítéséhez. Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tésztarétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban.

Az alapanyagkosarak:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder;
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles;
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya;
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag és mogyoró.

A kötelező alapanyagkosárból többen is választották a fekete ribizlit, de népszerű volt még az áfonya, a mogyoró és a mandula használata is. (A magyar konyhában gyökér nélküli, de évek óta trendi édesburgonya nem volt olyan népszerű.)

A győztes torta minden évben háromkörös zsűrizési folyamatban születik meg. Az első fordulóban anonim módon kóstolnak a zsűritagok, majd a második zsűrizési körben újrakóstolják a döntős tortákat, és szakmai javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat az ipartestület tanműhelyében, ekkor a zsűri már az elkészítés folyamatát is pontozza, majd az elkészült tortákat is újraértékeli.

A 2024-es Magyarország Tortája verseny győztese a végeredmény kihirdetése előtt még így nézett ki, azóta csinosítottak rajta

A 2024-es Magyarország Tortája-verseny győztese a végeredmény kihirdetése előtt még így nézett ki, azóta csinosítottak rajta

A legjobb végül az Mákvirág fantázianevű torta lett, mely a váci Édes Vonal cukrászához, Kovács Alfréd nevéhez köthető. A torta “a mákos tészta emlékét”, “a kertben leszakított fekete ribizlit” és “a friss süteménnyel kínáló nagymamát” idézi meg – írja a Cukraszat.net

Egy szelet a Mákvirágból

Egy szelet a Mákvirágból

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája-versennyel.

Az idei nyertes torta a Zöld Málna lett, melynek alkotói, Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai. A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszottak. A zöld pisztácia-mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval, és megjelenik a piskótában is, liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák. Egy szelet energiatartalma mindössze 232,4 kcal, szénhidrátértéke 10,5 g, vagyis cukorbetegek számára is jó választás lehet.

Zöld Málna, Magyarország cukormentes tortája.

Zöld Málna, Magyarország cukormentes tortája.

A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület
Kép(ek) forrása: MTI fotóbank