Life Támogatott tartalom 2024. 08. 01.

Ezért ne igyál, amennyiben jól akarsz aludni

A közhiedelem szerint egy pohár bor elfogyasztása lefekvés előtt kedvező hatással lehet az alvás minőségére. Utánajártunk, mi igaz ebből!

Egyes kutatások szerint a mértékletes borfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyeit. Ez a felfedezés akkor terjedt el, amikor kiderült, hogy a közismerten bornemzetnek számító franciák körében az egyik legalacsonyabb az életük során szívrohamot kapók aránya.

Szívbarát bor

Ezt megerősíteni látszanak a Harward Egyetemen végzett kutatások eredményei, miszerint a mértékletes borfogyasztás bizonyítottan megelőzheti a szívbetegséget, mivel a vörös szőlőszemek magjában, illetve a héjában található flavonoidok csökkentik a koleszterinszintet és gátolják a vérrögök kialakulását.

Egy olasz kutatás pedig arra világított rá, hogy bizonyos vörös szőlőfajták magas koncentrációban tartalmaznak olyan anyagot, amely hasonló hatású, mint az alváshormonként számon tartott melatonin, így egy kevéske vörösbor valóban segíthet a jobb alvásban.

Ezért ne igyál, amennyiben jól akarsz aludni

Nem minden esetben

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ez más alkoholfajták esetében egyáltalán nem így van. Sőt, ha valaki nem sokkal az éjszakai pihenés előtt önt fel a garatra, akkor másnap úgy ébredhet, mint aki egy percet sem aludt. De mi okozza ezt az érzést?

Bár nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása gyors elalvást tesz lehetővé, ám a máj ilyenkor komoly munkát kényszerül végezni, hogy csökkentse a véralkoholszintet. Ez a fajta „pluszmunka” energiát igényel a szervezettől, holott a pihentető, nyugodt alvást az segíti elő, ha az emésztésért felelős szerveknek már nem kell dolgozniuk alvás előtt. Gondolj bele, ez olyan, mintha a kocsiban a légkondi még órákig dolgozna, miután leparkoltál vele.

Ezért ne igyál, amennyiben jól akarsz aludni

Az alkohol mindemellett zavarokat okoz abban, hogy szervezetünk harmonikusan tudjon „váltani” az alvásciklusok között. Egy éjszaka során négy-öt ilyen ciklus követi egymást, és az alkohol elsősorban az mély alvás és az álomalvás (REM-fázis) közötti átmenetet boríthatja fel, rontva ezáltal az alvás általános minőségét, rövidítve az alvásidőt, de még akár álmatlanság is kialakulhat.

Van még egy hátránya annak, ha valaki alkoholt iszik elvalvás előtt. Ez ugyanis hozzájárulhat egy igen gyakori alvászavar, az alvási apnoé kialakulásához is. Az alkohol a torok izmait ellazítja, ezáltal nagyobb ellenállást vált ki a légzés során, zavaró légzési epizódokhoz és erősebb horkoláshoz vezetve még azoknál is, akiknél egyébként általában nem fordulnak elő apnoés panaszok. Kutatások szerint az alkoholfogyasztás 25 százalékkal növeli az alvási apnoé kockázatát, vagyis jobb nem alkoholizálni elalvás előtt.

HIRDETÉS

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Így tesz beteggé a stressz, ha nem vigyázol

Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Getty Images