Life Kovács Miklós 2024. 08. 06.

Szupersztár lett a meggyilkolt drogbáró

Rocksztárként tisztelik a véreskezű drogbáró emlékét szülőföldjén, a turisták is rákaptak, így beindult a szuvenírbiznisz is, aminek viszont nem mindenki örül.

Pablo Escobar (1949-1993) a modern kor történetének legrejtélyesebb drogbárója, akinek személye mai napig komoly hatással van szülőhazája, Kolumbia életére. A kokainból szerzett dollármilliókból valóságos birodalmat épített, a  Forbes 1989-es listája alapján a világ hetedik leggazdagabb embere volt, és itt csak a publikusan elérhető vagyont vették figyelembe. 

Fényűző életet kezdett élni, híres Hacienda Napoles nevű birtokán saját állatkertet rendezett be, de a törvény keze végül utolérte, 1993-ban egy rendőri rajtaütés során agyonlőtték. Az általa vezetett Medellín kartell több ezer ember meggyilkolásáért felel, emberrablások, bombamerényletek köthetőek a szervezethez, azaz az egyik leggonoszabb, leghidegvérűbb maffiafőnökről van (volt) szó. 

Az új évet is ilyen Escobar figurákkal köszöntik Kolumbiában, ezek elégetése szerencsét hoz a helyiek szerint. (Fotó: Romina Duarte/Agencia Press South/Getty Images)

Az újévet is ilyen Escobar-figurákkal köszöntik Kolumbiában, ezek elégetése a helyiek szerint szerencsét hoz. (Fotó: Romina Duarte/Agencia Press South/Getty Images)

A helyiektől nem sajnálta a pénzt

Ugyanakkor Escobar földijeitől nem sajnálta az ebül szerzett pénzt, aki vétett, az könnyen golyót kapott, de vagyonából kórházakat finanszírozott, szociális lakásokat és iskolákat építtetett, ezért szülővárosában, Medellínben a szegényebb emberek istenként tisztelték. Helyi egyesületének envigadói futballstadionját is az ő pénzéből építették. 

Halála valódi gyásznap volt a szülőföldjén, a rendőrség becslése szerint az agyonlőtt drogkereskedő temetésén 20 000 ember vett részt a Medellín külvárosában lévő temetőben.

A fentiek miatt lehetséges, hogy kész kultusz övezi a nevét, a rémtettek emléke megfakult az idővel, a turisták pedig kíváncsiak a véreskezű drogbáró hagyatékára. Erre rárepülve számos árus emléktárgyak forgalmazásába kezdett, amelyek inkább a rejtélyes, törvényen kívüli jótevőt mintázzák a maffiavezér helyett.

A jelenség nem tetszik az ország vezetésének, Kolumbiában egy előterjesztett javaslat alapján betilthatják az Escobart istenítő tárgyak, szuvenírek árusítását.

Ha a parlament elfogadja a javaslatot, akkor bő 60 ezer forintnak megfelelő pesóra büntethetik az Escobart (és egyéb bűnözőket) éltető szuvenírek árusítóit, sőt, a rendőrség bírságot szabhat ki azokra is, akik Escobar arcképét, alakját ábrázoló ruházatban flangálnak Kolumbia utcáin. 

A pólókat is betilthatják, ha elfogadják a beterjesztést. (Fotó: Fredy Builes/Getty Images)

A pólókat is betilthatják, ha elfogadják a beterjesztést. (Fotó: Fredy Builes/Getty Images)

Az ország legvéresebb időszakáért felelős figurát tényleg nem kellene felemelni, ugyanakkor a helyiek számára bevételi forrást jelent a furcsa emléktárgyakra vágyó turisták költése, azok pedig egyre többen vannak, érkeznek Európából ugyanúgy, mint Észak-Amerikából. 

Az előterjesztést benyújtó politikus, Cristian Avendaño szerint mindenképp lehetne más módot találni a pénzszerzésre, olyasmi, amivel “el lehet adni” Kolumbiát a világnak. Viszont amíg óriási siker az Escobar életéről készült Netflix-sorozat, és a turisták ilyen tárgyakat keresnek, addig a tiltás talán csak tovább fűti a misztikumot, és a rendelkezés pont ellenkező irányba sül el, mint ahogy tervezték.

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Kaveh Kazemi/Getty Images