Life Fehér Patrik 2024. 08. 07.

Csak a neve rossz: erre jó a hideg zuhany

Számos területen javíthatja az életünket, ha beiktatunk hideg zuhanyzásokat, ezeket gyűjtöttük össze az alábbiakban. Persze nem árt az óvatosság sem.

Sokan vannak, főleg nyáron, akik hideg zuhannyal indítják a napjukat. A hideg víz felébreszti az embert, de ezen felül más okok is vannak, melyekért érdemes bevállalni az időnként elég kellemetlen procedúrát. Ezeket szedtük össze az alábbiakban!

Javítja az immunrendszert – nem csupán feltételezésről van szó, bizonyított tény, hogy hideg zuhannyal egészségesebbek leszünk. 3 ezer holland önkéntes próbálta ki, hogy zuhanyzásuk utolsó 30-90 másodpercét a lehető leghidegebb víz alatt töltötték. Az eredmény megdöbbentő volt a kontrollcsoporthoz képest: 29 százalékkal kevesebb időt töltöttek ezek az emberek betegszabadságon!

Egészségesebb bőr és haj – a langyos víznél nincs jobb az arcbőr számára, hisz hatékonyan eltávolítja a koszt és a zsiradékokat, de a hideg víz teheti még szebbé. Az eltérő hőmérséklet összehúzza a hajszálereket, így a bőrpír is csökkenthető, míg a haj hidratáltabb lesz, mert a fejbőr pórusai összehúzódnak, és magukban tartják a nedvességet.

Csak a neve rossz: erre jó a hideg zuhany

Fogyni lehet vele – több mint száz kutatás és tanulmány foglalkozott azzal, összefügghet-e a hideg víz használata a súlyvesztéssel, beleértve pl. az úszást is. Az eredmények alapján a hideg vízben úszás pl. eredményesebb fogyáshoz vezet, de az még nem bizonyított, hogy önmagában a hideg vizes zuhanyzás is olyan folyamatokat indíthat-e be a zsír bontásában, mint egy egész medencényi hideg víz.

Gyorsabb regenerálódás – a profi sportolók extrém szélsőségekig is elmennek, ha hidegről van szó. Ott van például a krioterápia, ahol -160 Celsius-foknál is hidegebb körülmények között töltenek időt az emberek azért, hogy izmaik regenerálódását, felfrissülését gyorsítsák. Ezek a folyamatok – nyilván nem olyan mértékben, de – elindíthatóak a hideg vizes zuhannyal is.

Csak a neve rossz: erre jó a hideg zuhany

Fájdalomcsillapító hatású – széles körben ismert a hideg ezen hatása, mely természetesen a hideg zuhanyoknál is tapasztalható. Okát pontosan nem tudják, de a feltételezés az, hogy a bőrfelszín alatt 0,18mm-rel található hideget érzékelő receptorok rengeteg infót küldenek az agynak, amikor inger éri őket, és ezek felülírják a fájdalmat.

A hideg zuhany kapcsán azonban fontos leszögezni, hogy még a jóból is megárt a sok. A zihálást, szapora légzést és megnövekedett vérnyomást kiváltó külső inger rövid ideig jó a testnek, azonban hosszú távon már káros, épp ezért nem is javasolt egy percnél tovább jeges vízzel csapatni magunkat.

Forrás: The Telegraph
Kép(ek) forrása: Getty Images