Life Támogatott tartalom 2024. 08. 09.

Ez lehet a megoldás korunk népbetegségére

Manapság alig akad olyan, aki ne érezte volna már magán ennek az állapotnak a tüneteit. Többféle módon lehet csökkenteni a stresszt - mutatunk egyet.

Létezik jó stressz is, amely után pozitív válaszreakciók érkezhetnek a testünktől. Mi most azonban a rossz stresszről akarunk beszélni, amelyből kétféle létezik. A rövid ideig tartó és a tartós stressz közül egyértelműen utóbbi a veszélyesebb.

Egy hirtelen kihívással járó élethelyzet hatására a stressz, illetve következményei addig vannak jelen, amíg a problémát meg nem oldjuk, ám a tartós stressz akár az életminőségünket is ronthatja. A testi jelek, tünetek intenzitása, erőssége ugyancsak különböző.

Egy vizsga előtt álmatlanság és étvágytalanság jelenhet meg a diákoknál, míg autóvezetés közben, egy veszélyes szituációban inkább megijedünk. Amikor a folyamat lezajlik, a szervezet visszatér normál működéséhez.

Ezzel szemben  a tartós stresszreakciók mögött valamilyen hosszabb ideig fennálló nehézség áll. Munkahelyi, magánéleti gondok okozhatnak általános rossz közérzetet, szorongást, amelyek hatására alvási nehézségek, ingerlékenység, hízás és hajhullás is előfordulhat. A fennálló probléma pedig tovább ronthatja a helyzetet, hiszen a kialvatlanság csökkentheti a munkahelyi teljesítményünket, az ingerlékenység a párkapcsolatunkra nyomhatja rá a bélyegét.  

Ezért aztán érdemes foglalkozni vele és megoldást találni! Mutatunk egy lehetséges megoldást: 

Akár rövid, akár hosszú távú stresszről beszélünk, a helyzet kezelésében segíthet a sport, a pihenés, a relaxáció és a gondok kibeszélése is. Emellett foglalkozni kell a stressz tartós kezelésével, amire a pszichológiának és az orvostudománynak számos eszköze van. Egyértelműen hogy az okokat kell feltárni és azokon változtatni.

Kép(ek) forrása: Getty Images