Life Kovács Miklós 2024. 08. 13.

Óriási tengerek rejtőzhetnek a Mars mélyén

Egy új tanulmány eredményei szerint óriási méretű óceánt rejthet a Mars, amely sok kérdésre választ adhat a bolygó történetével kapcsolatban.

A Marson évmilliókkal ezelőtt még nagyobb mennyiségben volt víz, azonban a gyenge gravitáció, a ritka atmoszféra és a mágneses védőburok, vagyis magnetoszféra hiánya miatt ennek nagy része mára az űrbe szökhetett. A bolygó maradék vízkészletei manapság vízpára, illetve túlnyomó részben jég formájában vannak jelen.

A Marson uralkodó hideg (átlagosan -60 Celsius-fok) és roppant alacsony légnyomás következtében, ha meg is olvad a felszíni vízjég, hamar elpárolog vagy jégből egyből gázzá szublimál, nem képes stabilan megmaradni folyékony halmazállapotban.

A felszínen nem maradt víz, de mélyen még óceánok is lehetnek. (fotó: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS)

A felszínen nem maradt víz, de mélyen még óceánok is lehetnek. (fotó: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS)

Tehát az eddigi eredmények alapján nagyon kicsi a valószínűsége a folyékony víz jelenlétének a Marson. Egy friss kutatás szerint viszont óriási tömegben lehet jelen folyékony víz a bolygón, de számunkra szinte elérhetetlen helyen, mélyen a felszín alatt. 

A NASA InSight leszállóegységének szeizmikus adatai révén észlelt víztározó óriási mennyiségű folyadékot tartalmazhat – írja a BBC.

Az űrszonda 2018-ban érkezett a vörös bolygóra, majd négy éven át vizsgálta a bolygó szeizmikus mozgásait. Ennek adatait vizsgálva a kutatók arra következtetnek, hogy 10-12 kilométerrel a Mars felszíne alatt folyékony víz található.

Az elemzés során a kőolaj, gázlelőhelyek keresésére Földön alkalmazott módszert használták. A felfedezés szerint lehetséges, hogy évmilliárdokkal ezelőtt a víz egy része nem az űrbe szökött, hanem leszivárgott a felszín alá.

Ha valamikor a távoli jövőben el tudja érni ezt a réteget az emberiség, akkor az nagy lépés lenne a marsi élet keresésében. “A víz szükséges az általunk ismert élethez” – emelte ki Michael Manga, a Berkeley Egyetem munkatársa és a kutatócsoport tagja.

Ilyen mélységbe viszont még a Földön is csak pár alkalommal sikerült lefúrni, a rekorder fúrólyuk, melyet valaha is készítettek, a 12 290 méter mély Maersk BD-04A olajkút Al-Shaheennál Katarban.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS