Life FIRSTCLASS 2024. 08. 14.

5 tipp, hogy a zöldség is tökéletes legyen a grillen

A nagy hőségben az étkezéseink is teljesen megváltoznak: a friss zöldségek és gyümölcsök gazdag választéka végtelen lehetőséget kínál.

A nyár egyik megunhatatlan része a kerti grillezés, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni a zöldségekről, melyek a húsok kiegészítői mellett alternatívaként is szolgálhatnak a sütögetések alkalmával. Most megtudhatjuk, hogyan hozhatjuk ki a legjobb ízeket a szezonális zöldségekből, például a paprikából és paradicsomból. A háromszázötven szentesi termelő családot tömörítő DélKerTÉSZ szakértői összegyűjtöttek néhány tippet a tökéletes nyári grillezéshez.

1. Válassz megfelelő zöldséget

Szinte minden zöldség elkészíthető grillen, de érdemes elsősorban olyan zöldségeket választani, amelyeknek alacsonyabb a víztartalmuk. A paprika, a padlizsán, a répa, a különböző gombák, a burgonya, a cukkini, a hagyma, a spárga és a kukorica is remekül grillezhető zöldség. Érdemes néha új dolgokkal is kísérletezni, ugyanis a koktélparadicsom édeskés íze a grillezés során még intezívebbé válik, míg a kápia paprika szintén új arcát mutatja meg – édes, füstös ízharmóniával találkozhatunk a vastag, piros húsú kápia elkészítésekor. Ezek a zöldségek tökéletes köretei bármely grillezett húsnak, de önmagában is teljes értékű ételek lehetnek.

2. Figyeljünk a méretekre

Bármilyen zöldséget is választunk, fontos, hogy megfelelő méretűre szeljük fel: akkorára, ami elég kicsi ahhoz, hogy gyorsan megsüljön, de elég nagy, hogy ne essen szét sütés közben. Fontos, hogy nagyjából egyforma nagyságúak legyenek a szeletek, hiszen így tudnak egyenletesen megsülni. A paradicsomot és hagymát szeljük félbe, a paprikát vastag csíkokra, a kukoricát 5 centiméteres, a cukkinit pedig 0,5-1 centiméter vastag szeletekre. Ahhoz, hogy a kisebb zöldségek se essenek szét, érdemes nyársat vagy grillkosarat használni.

3. A kevesebb néha több

Ahhoz, hogy ne égjenek meg zöldségeink, használjunk olívaolajat, ami nemcsak a kiszáradástól óvja meg az ételt, de remek ízt is ad neki. A kevesebb néha több elv a fűszerezésre is igaz. A grillen való sütés önmagában ad egy füstös ízvilágot a zöldségeknek, így elég, ha sózzuk és borsozzuk azokat az elkészítés előtt. Természetesen minden csak ízlés kérdése. Az összetettebb ízek kedvelői választhatják a pácolást is, ami citromlevet és fokhagymát takar a korábban felsoroltak mellett.

4. Ne süssük túl

Amellett, hogy a grillezett zöldség rendkívül egészséges és könnyed menü, remek választás lehet a forró nyári napokon is, hiszen nem kell órákat állni a forró tűzhely mellett. A sütést először a kiadósabb paprikával, hagymával, gombával és a kukoricával kezdjük, ezek sütési ideje nagyjából 8-10 percet vesz igénybe, ezt követi a cukkini és spárga, melyeknek 5-8 perc is elég, majd végül a paradicsom, ami 4-6 perc alatt elkészül.

5. A grillpartik tökéletes kiegészítői

A grillezett húsok és zöldségek mellé érdemes összedobni egy könnyed, néhány összetevős, gyors salátát: rakhatunk bele koktélparadicsomot, TV vagy kápia paprikát, kígyóuborkát és természetesen jégsalátát, majd meglocsoljuk némi olívaolajjal, és kész is.

A nyári melegben fontos, hogy hidratáltak maradjunk, így ne feledkezzünk meg a hűsítő italok bekészítéséről sem. Egy citromos-uborkás vagy bodzás limonádéval biztosan nem lőhetünk mellé.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images/ Enrique Díaz / 7cero