Life Kovács Miklós 2024. 08. 14.

Ismeretlen területre készülnek a SpaceX űrhajósai

A SpaceX folytatja az űrkutatás piaci alapokra helyezését, és olyan expedíciót tervez, ami inkább szimbolikus, érdekes, semmint tudományosan hasznos.

Az elképzelés szerint a Dragon űreszközzel a Fram2 küldetés keretein belül emberi legénységgel a fedélzeten fognak átszáguldani a Föld két pólusa felett. 

Űrhajósok 64 éve rendszeresen hagyják el a Föld légkörét, egy kilövés ma már nem bír semmilyen újdonsággal, ezért az amerikai cégnél belőttek egy könnyen elérhető, de mégis jól megfogalmazható elsőséget. Eddig az 1963-as szovjet Vosztok-6 misszió volt,  amely az Egyenlítőhöz képest legnagyobb kitérőt érte el a 65° szélességi körnél, a Fram2 viszont direkt a két sarkpontot célozza meg, és mind az északi, mind a déli-sark felett át akarnak repülni. 

Miért nem repült eddig erre senki?

Egyszerűen nem volt rá ok, nincs különösebb tudományos jelentősége, ráadásul ilyen irányú keringésnél a Föld forgási sebességéből fakadó sebességtöbbletet sem tudják kihasználni, ami általában jól jön.

Az elnevezéssel a norvég Fram hajó előtt tisztelegnek, amely úttörő sarkvidéki expedíciókra vitte a felfedezőket a 19. század végén és a 20. század elején. A Fram2 parancsnoka egy máltai vállalkozó, Chun Wang lesz, csapatában pedig a norvég Jannicke Mikkelsen, az ausztrál Eric Philips és egy német kutatóűrhajós, Rabea Rogge kapott helyet.

Idén év végén indulhatnak majd útnak Floridából egy Falcon 9-es rakétával, az utazás 3-5 napig tart majd, 425-450 kilométeres magasságban, azaz ún. alacsony Föld körüli pályán. Az űrutazók reményeik szerint láthatják a sarki fényt felülről, és hogy ne csak lebegjenek jobbra-balra egész nap, kutatnak is kicsit: megfigyelik, hogyan hat az emberi szervezetre az űr, és ezt megfejelik az első űrben készített röntgenképpel.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: ESA/Getty Images