Life FIRSTCLASS 2024. 08. 14.

Nagyon felpörögött a sportfogadás itthon, de vigyázni kell

A labdarúgó-Európa-bajnokság és a párizsi olimpia olyan lendületet adott a hazai sportfogadásoknak, mint a hátszél egy lejtőn guruló Trabantnak.

Az első félév visszaesést hozott ugyan a szerencsejáték-kiadásokban, de a világszintű sportesemények hatására másfél-kétszeresére nőtt a fogadásokra hetente fordított összeg itthon.

Idén alkalmanként 8-9 ezer forintot költött el bankkártyájával szerencsejátékokra egy átlagos magyar játékos – derül ki az Erste Bank kártyaköltésekből származó adataiból. A szerencsejáték ugyanakkor függőség is lehet, de a kiadások nyomon követése segíthet legyőzni ezt a betegséget!

Legtöbbet az X generáció tagjai, a mai 45-60 évesek játszanak, a költések több mint 55 százaléka kötődik hozzájuk. A náluk fiatalabbak, a most 30-45 éves Y generáció tagjai a szerencsejátékra fordított összegek 25 százalékát költötték el a kártyájukkal. Ők az adatok szerint nagyjából fele annyiszor fogadnak vagy vesznek szelvényt, mint az egy generációval idősebb társaik, ám sokkal többet, egy alkalommal átlagosan több mint 10 ezer forintot játszanak el.

Kép: Ying Tang/NurPhoto via Getty Images

Kép: Ying Tang/NurPhoto via Getty Images

A fogadásokra, szerencsejátékokra költött összeg az idei első félévben közel 10 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest, ám a labdarúgó-Európa-bajnokság és a párizsi olimpia fordulatot hozott. Az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a szerencsejátékokra kártyával költött összeg, és már 50 százalékkal haladta meg a tavalyit. Mintegy 25-30 százalékkal nőtt az egy tranzakció során eljátszott összeg, miközben emelkedett a tranzakciók száma is. A foci-Eb és az olimpia ideje alatt leginkább a Z generáció tagjainál, a 30 alattiaknál emelkedett a szerencsejátékokra költött összeget, de a most 30-45 évesek is bőven hozzájárultak a gyorsabb növekedéshez.

Ameddig a fogadást mértékkel űzzük és kiegészíti a sporteseményekkel kapcsolatos élményeket, addig nincs is gond ezekkel a kiadásokkal. Ám a szerencsejáték függőséget is okozhat, megnehezítve a háztartás költségvetési egyensúlyának megteremtését, a pénzügyi egészség elérését – hívja fel a figyelmet az Erste.

A pénzintézet szerint ma már a banki alkalmazások nem csak abban tudnak segíteni, hogy az emberek felismerjék a kiadásaikkal kapcsolatos esetleges problémákat, a korszerű megoldásokkal tenni is lehet azért, hogy a nem kívánatos költéseket elkerüljük.

Forrás: Erste Bank
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images/ Riska