Life Támogatott tartalom 2024. 08. 16.

Mutatjuk, hogy lehet sokkal könnyebb a munkád

Időnként stresszessé válhatnak a munkahelyi körülmények. Nyomás alatt dolgozik mindenki, de ennek nem kell feltétlenül káros következményekkel járnia.

Irreális célok, kellemetlen kollégák, akadékoskodó főnökök mindig megkeseríthetik a munkahelyi légkört. Szerencsés esetében ezek az idegileg megterhelő időszakok nem tartanak sokáig, de akárhogy is van, jobb, ha megvéded magad a munkahelyi stressz káros hatásaival szemben.

Eleget aludni

A stressz csökkentését számos életmódbeli változtatással lehet elérni. Az első és legfontosabb, hogy amennyiben lehetőségünk van rá, alakítsunk ki egy olyan alvási rutint, amelyben nemcsak az időben történő lefekvésre esik hangsúly, hanem az elegendő mennyiségű alvásra is. Szakemberek szerint egy egészséges felnőtt szervezetnek legalább 7-8 órányi alvásra van szüksége. Ennyi idő alatt tud regenerálódni a szervezetünk. Ha ebből elveszünk, és azt nem pótoljuk vissza, akkor idővel kialvatlanná, ingerlékennyé válhatunk. Vagyis nem leszünk ellenállók a tartós stresszel szemben.

Így lehet sokkal könnyebb a munkád

Ne dolgozz alvás előtt!

Ha olyan munkád van, amit hazavihetsz, tehát nem könyveket rakodsz egy nyomdában raklapra, akkor ne hagyd a lefekvés előtti idősávra. Könnyű mondani, hiszen a gyereket el kell hozni a suliból vagy az oviból, de ha lehet, ne dolgozz lefekvés előtt, mert az okostelefon, a laptop vagy a számítógép fénye csak stimulálja az agyat.

Másfelől pedig nem lesz időd az aznapi események feldolgozására. Normál esetben az ember egy kellemes fürdő vagy a teraszon, kertben való ücsörgés alkalmával fel tudja dolgozni a napi történéseket, és meg tudja tervezni a következő napját. A lefekvés előtti munkával azt éred el, hogy semmi másra nem fogsz vágyni, csak hogy bezuhanj az ágyba. A munka mellett a kiadós vacsorákat és az alkoholfogyasztást is javasolt kerülni.

Kapcsold ki az agyad!

A relaxáció rendszeres alkalmazásával csökkenthetjük a stressz tüneteit, és nem utolsósorban jobb életminőséget teremthetünk saját magunk számára. A stresszreakció ellentéte a relaxációs reakció. Ez egy olyan nyugalmi állapot, amelyből meríteni is lehet a rohanó mindennapokban. A relaxáció vitathatatlan egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy lassítja a szívritmust, csökkenti a vérnyomást, hozzájárul a stresszhormonok aktivitásának csökkentéséhez, emellett javítja a koncentrációt és az általános hangulatot is. A rendszeres és minőségi relaxáció eredményeképpen csökkenhet a fáradtságérzetünk, valamint javulhat az alvásminőségünk.

Így lehet sokkal könnyebb a munkád

A relaxáció mellett vannak, akik a rendszeres sportolás előnyeire esküsznek. Sportolás közben ugyanis olyan neurokémiai folyamatok zajlanak le a szervezetünkben, amelyek egyfelől bedolgozzák a stresszhormonokat, másfelől pedig fokozott endorfin- és szerotonintermelődéssel járnak. Ez utóbbiakat boldogsághormonoknak is nevezik, de más vélekedések szerint fájdalomcsillapító és teljesítménynövelő hatással is bírnak. 

A munkahelyi stresszbe tehát nem kell beletörődni, hanem egyszerűen oda kell figyelni arra, hogy megfelelően ellensúlyozzuk a káros hatásokat.

HIRDETÉS

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Így tesz beteggé a stressz, ha nem vigyázol

Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Getty Images