Life FIRSTCLASS 2024. 08. 16.

Újabb olimpiai érmeket húztak be a magyarok

Összetettben harmadik helyezést ért el a magyar csapat az első Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpián.

Augusztus 9-15. között a bulgáriai Burgaszban rendezték meg a Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpiát (IOAI), amely az első, a mesterséges intelligencia szakterületéhez kapcsolódó tanulmányi verseny. Célja, hogy inspirálja a mesterséges intelligencia iránt érdeklődő fiatalokat, és támogassa az MI úttörőinek következő generációját.

A versenyre hat kontinens 37 országából összesen 44 csapat érkezett, Magyarországot két csapat is képviselte.

Ezüstérmek és összesített harmadik hely

A legelső alkalommal megrendezett IOAI-n mindkét magyar csapat ezüstérmet szerzett a tudományos feladatokban (rajtuk kívül a kínai, vietnámi, mongol és észt csapatok értek el ugyancsak ezüstöt), a gyakorlati feladatokért pedig az 1-es csapat kapott ezüstérmet.

Mivel az IOAI 2024 zsűrije összesítette a két forduló eredményét, az összetett rangsorban a magyar első csapat a 3. helyen végzett, így a teljesítményéért külön plakettben is részesült – hasonló elismerés rajtuk kívül a lengyel és a az oroszországi Letovóból érkezett csapatoknak járt.

A gyakorlati fordulót Maria Ilieva, Bulgária egyik legsikeresebb énekesnőjének közreműködésével tartották. Ő készített egy különleges remixet a Love című dalából, a részt vevő diákok feladata pedig az volt, hogy MI-eszközök felhasználásával a rendelkezésre álló négy óra alatt egyedi lemezborítót és videoklipet generáljanak.

Újabb olimpiai érmeket húztak be a magyarok

A versenyen egy-egy tudományos és gyakorlati forduló során három területhez – természetesnyelv-feldolgozás (NLP), gépi tanulás és gépi látás – kapcsolódó feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak. A szervezők minden részt vevő diákolimpikon számára ingyenes online kurzust és tananyagot is biztosítottak. A diákok tudásának elmélyítését Magyarországon kiegészítő online kurzusok és a válogatottat felkészítő nyári tábor szolgálta.

A 2025-ös Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpia házigazdája Peking lesz.

Így készültek fel az MI-olimpiára a magyar diákok

Az IOAI 2024 hazai versenyzőinek válogatója, felkészítése, delegálása és a versenyen való részvétele a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) és az ELTE Informatikai Karának együttműködésével valósult meg.

A verseny része a Neumann Társaság tehetséggondozási programjának, amely évtizedek óta sikeresen támogatja a diákolimpikonok felkészülését. A diákolimpiák köre, amely évek óta az aktuális tudományos és technológiai trendeknek megfelelően bővül, az IOAI megrendezésével az MI területével is gazdagodott. A négyfős hazai csapatokat egy több mint negyven diák részvételével zajlott válogatóverseny során választották ki. Tagjaik intenzív felkészítésen vettek részt otthon elvégzendő feladatok és felkészítőtábor formájában, amelynek helyszíne az ELTE Lágymányosi Campus volt, míg a csapattagok szállásáról az Eötvös József Collegium gondoskodott.

Kép(ek) forrása: Getty Images