Life Erdős Norbert 2024. 08. 17.

Ennyi könyvet fogsz még elolvasni, mielőtt meghalsz

Minden könyv egy új világ kapuja, de sajnos nem tudjuk elolvasni mindet, azonban most itt vannak a számok, hogy halálunkig mennyi könyv fér még bele.

Hozzávetőlegesen 156 millió különböző könyv van a világon, szóval van miből válogatni, ha szeretünk vagy szeretnénk olvasni. Ez az adat a Google által végzett 2010-es felmérésből származik, amely akkor 129 864 880 egyedi könyvcímet számolt össze. Azóta évente körülbelül 2,2 millió új könyv jelent meg, így a nyomatott könyvek száma folyamatosan növekszik.

Az igazán lelkes könyvmolyokban a fenti szám hallatán, joggal merül fel a kérdés: oké, de hogyan fogom ezt mindet elolvasni? A válasz nagyon egyszerű: sehogy!

Bár fájdalmas belátni, mindannyiunknak el kell fogadni, hogy az élet véges. Egy mentális trükk azonban segít minket abban, hogy ne őrüljünk bele a mulandóság gondolatába: az időt végtelennek éljük meg, még ha tudjuk is, hogy nem az. Hacsak nem nézünk szembe közvetlen életveszéllyel – vagy halálos betegséggel -, minden reggel úgy ébredünk, hogy azt feltételezzük, holnap is fel fogunk – egészen addig a reggelig, amikor már nem. És azon a reggelen ezt már nem is fogjuk tudni, mert nem ébredünk fel…

A filozófiai kitekintés után térjünk vissza a könyvekhez!

Ha valaki igazán szeret olvasni, egy idő után rájön, hogy míg fiatalon minden könyvet befejezett – még azokat is, amik nem tetszettek neki -, idősebb korban, az ízlés kialakulása után csak egy bizonyos számú könyvet fogunk tudni elolvasni életünk során, és az unalmasaknak nincs hely a sorban, dobni kell akkor is, ha már belekezdtünk. Legyen ez felismerés azok számára, akik még mindig görcsösen kapaszkodnak minden egyes könyvbe, amit elkezdtek.

Oké, de mennyi könyvet tudunk még elolvasni életünk végéig?

Két fő tényezőt érdemes figyelembe venni.

Az első, hogy meddig fogsz még élni, a második pedig, hogy milyen gyorsan olvasol. Egy korábbi kutatás szerint a magyarok évente átlagosan 11-15 könyvet olvasnak el (legalábbis azok, akik olvasnak!), ezt nevezzük “átlagos” olvasónak. Aztán vannak a “falánkok”, akik akár 50 könyvet is kivégeznek egy év alatt, végül pedig a “szuperolvasók”, akiknek nem jelent gondot a 80 könyv elolvasása sem.

Szóval ezen két tényezőt figyelembe véve most megtudhatod, hogy valószínűleg hány könyvet fogsz még elolvasni életed hátralevő részében.

Ha most 25 éves vagy, és tegyük fel, 80 évig fogsz élni (az EU-ban az átlagos születéskor várható élettartam 2023-ban 81,5 év volt, legyünk optimisták…), akkor a hátralévő 55 évedben

  • átlagos olvasóként 660,
  • falánk olvasóként 2750,
  • szuperolvasóként 4400 könyvet tudsz elolvasni

Ha most 40 éves vagy, és szintén 80 évvel számolunk, akkor a hátralévő 40 évedben

  • átlagos olvasóként 480,
  • falánk olvasóként 2000,
  • szuperolvasóként még 3200 könyvet olvashatsz.

Ha most 50 éves vagy, a 80-ig hátralévő hátralévő 30 évedben

  • átlagos olvasóként 360,
  • falánk olvasóként 1500,
  • szuperolvasóként 2400 könyvre lesz még időd.

Ha most 70 éves vagy, és megéred a 80-at, akkor a hátralévő évtizedben:

  • átlagos olvasóként még 120,
  • falánk olvasóként 500,
  • szuperolvasóként pedig akár 800 könyvet is elfogyaszthatsz.

De mindenki ki tudja számolni magának, saját életkora alapján. Csupán hátralévő éveidet kell megszorozni (remélhetőleg minél többet saccolsz magadnak) az általad évente elfogyasztott könyvek számával és máris megvan az eredmény. Kellemes olvasgatást mindenkinek!

Kép(ek) forrása: Getty Images