Life Kovács Miklós 2024. 08. 25.

Az örök fiatalság titka? Ezt találtak a kutatók

A hajlékony test egy jó alap a hosszú és egészséges élethez, erre mutat rá egy frissen megjelent, 3000 résztvevő adatai alapján készült tanulmány.

Hosszabb életet hozhatnak a megropogtatott csontok, avagy a tudósok új köntösben fedezték fel az eléggé nyilvánvaló tapasztalatot: aki mozog, proaktív módszerekkel, edzéssel, tornával őrzi hajlékonyságát, az idős korban is egészségesebb lesz.

A hajlékonyság régóta fontos összetevője az ajánlott edzésprogramoknak minden korosztály számára. A Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports augusztusi számában megjelent új tanulmány szerint azonban nem sok kutatás vizsgálta, hogy a hajlékonyság konkrétan hogyan befolyásolhatja élettartamunkat.

Sok embert vizsgáltak sokáig

Szerencsére a jó tudósok utánanéztek ennek a kérdésnek: több mint 3000 középkorú ember adatait elemezték, akik egy 1994-ben indult, hosszú távú brazíliai projektben vettek részt. A tanulmányban részt vevő emberek átfogó egészségügyi és fizikai állapotfelméréseken estek át, amelyek hajlékonysági teszteket is tartalmaztak. A projekt nyomon követte egészségi állapotukat, beleértve a halál időpontját is.

A kutatók hét ízület mozgástartományát tesztelve létrehoztak egy testi hajlékonysági pontszámot (magasabb pontszám = nagyobb hajlékonyság), amelyet flexindexnek neveztek el.

Ezzel tudták letenni az asztalra számokkal bizonyított felfedezésüket, miszerint a magasabb flexindex egyértelmű összefüggést mutatott a hosszabb élettartammal. Hosszabb ideig éltek-élnek azok, akik hajlékonyak voltak a tesztek szerint. A nők általában hajlékonyabbak voltak, mint a férfiak, és a két csoport között különbségek mutatkoztak a hajlékonysággal összefüggő élettartamban.

A nők hajlékonyabbak, mint a férfiak

Más tényezők, például a testtömegindex vagy az életkor figyelembevétele után a kevésbé hajlékony férfiak közel kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint a nagyon hajlékony férfiak, míg a kevésbé hajlékony nők közel ötször nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint a nagyon hajlékony társaik.

Tehát ugyanolyan életkorban, nagyjából ugyanolyan testalkattal a hajlékonyságot mutató résztvevők jobb egészségi állapotnak örvendtek.

Ez a tanulmány közvetlen ok-okozati összefüggést még nem tudott kimutatni a hosszú élet és a könnyeden mozgó ízületek között, de a számok egybeesése magáért beszél.

Több tanulmány mellett ez is azt sugallja, hogy a testmozgás általában meghosszabbíthatja és javíthatja a nyugdíjas kor éveinek minőségét. Ráadásul nem kell őrült tempójú edzésekre gondolni, a hajlékonyság megőrzésére már rengeteg kímélő edzésprogram fellelhető, melyekbe bárki belevághat kortól, nemtől függetlenül.

Forrás: Gizmodo
Kép(ek) forrása: Getty Images/Justin Paget