Life Fehér Patrik 2024. 08. 28.

Egy halom pénzt kap, aki itt párra talál

Több tízmillió forintnak megfelelő összeggel támogatják a fiatalokat egy országban, ahol nagyon kétségbeestek az alacsony születésszám miatt.

Nemrég a First Classon is olvashattatok arról, hogy az ENSZ jelentése szerint hamarosan megállhat a Földön a népesség növekedése. Jelenleg persze még növekvő a tendencia, de már most is vannak olyan országok, ahol mínuszos a mérleg.

Ezek az országok különféle módszerekkel igyekeznek arra ösztönözni polgáraikat, hogy sokasodjanak. Magyarországon is léteznek különféle családtámogatási programok és kedvezmények, de az egymilliárd feletti lakosú Kína is rájött már, hogy az egy család, egy gyermek politika nem az igazi.

Most Dél-Koreában tettek bejelentést egészen komoly összegű támogatásokról – írja a popdiaries.com. Az ország elég komoly bajban van, mivel itt a világon a legalacsonyabb a születésszám: egy nő átlagosan 0,72 gyermeket hoz a világra. Puszan, az ország második legnagyobb városa ki is hirdette nagyszabású családtámogatási akcióját.

Puszan madártávlatból

Puszan madártávlatból

A 23-43 éves korosztálynak hirdetett programban több szinten különféle összegekkel támogatják idén a helyieket, jövőre pedig – ha a program sikeres – már az ide költöző, itt dolgozó külföldieket is. A legnagyobb pénzügyi támogatás megszerzéséhez először az a “feladat”, hogy párt találjon az ember a város által szervezett párkereső eseményeken. Itt fejenként bő 210 ezer forintnak megfelelő összeget zsebelhetnek be a friss szerelmesek.

A kapcsolat kibontakozásával további támogatásra lehet szert tenni. Fejenként 425 ezer forintnyi összeg jár a házasságkötés előkészítésére, ha pedig megköttetett a frigy, 8,5 milliónyi a nászajándék. Természetesen az összeköltözést is támogatják: a párok saját otthonra 12,75 millió forintnak megfelelő wont kaphatnak, míg az albérletesek havi 340 ezer forintnyi pénzt öt éven keresztül.

Érdekes, hogy egy (vagy több) baba születéséért nem jár pénz, holott a program végső célja a születésszám emelése. Ezzel együtt is komoly pénzhez juthatnak azok, akik mostanában találnak párt – már azokhoz képest, akiknek ez nem sikerül – Puszanban: a párok, akik végigmennek minden folyamaton, 22,6 és 30 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást szerezhetnek. Hogy értsük, ez mennyi pénz: Dél-Koreában a havi átlagfizetés kb. 1 millió Ft-nak felel meg, azaz két-háromévi keresetről van szó.

Kép(ek) forrása: Getty Images