Life Erdős Norbert 2024. 09. 04.

Kalózok munkálkodnak a Tisza hazai szakaszán

Rekordmennyiségű hulladékot gyűjtöttek össze a résztvevők a Bodrogon és a Tiszán évről-évre megrendezett, hulladékgyűjtő versenyen 2024-ben. Nem tudunk elég hálásak lenni nekik érte.

17,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a V. Bodrogi – XII. Tiszai PET Kupai idei fordulóján. A két folyón és azok ártereiből összeszedett szemét rekordnak számít a verseny történetében.

A közel 350 fős csapatok a tisztítás során több mint 4000 zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze, amelynek kétharmada újrahasznosítható. Az idei verseny különlegessége volt, hogy először vizsgálták a Bodrog mikroműanyag és biszfenol-A szennyezettségét – számolt be róla a Qubit. A Bodrog vizsgálata során kimutatták, hogy a folyóban átlagosan 214,8 mikroműanyag részecske található köbméterenként, ami aggodalomra ad okot. Ezen felül a biszfenol-A jelenlétét is felfedezték, amely hormonháztartási zavarokat okozhat, ha a mennyisége túllépi a határértéket.

A vízi ökoszisztémák érzékenysége miatt az EQS rendelet azt írja elő, hogy a vegyület nem haladhatja meg a 130 mikrogramm/l-t, valamint a biszfenol-A szintje éves átlagértékben nem érheti el a 0,000034 mikrogramm/l-t. A Bodrogban most mért 0,07 mikrogramm/l-es érték ezt ugyan jóval meghaladja, ám ahhoz, hogy ez megfelelően viszonyítható legyen a szigorúbb határértékhez, egy sokkal hosszabb távú adatsorra lesz szükség.

Mi az a biszfenol-A?

A biszfenol-A a műanyaggyártásban használt adalékanyag, az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott vegyület, 2003 körül évente hozzávetőlegesen 2,7 millió tonnát állítottak elő a világon, 2012-ben mintegy 4,6 millió tonnát gyártottak. – Forrás: Wikipédia.

A PET Kupa nemcsak a környezetvédelemről, hanem közösségépítésről is szól. Az idei eseményen a csapatok különböző kihívásokban mérhették össze tudásukat, mint például sport- és műveltségi versenyek. A versenyzők között veterán petkalózok és új résztvevők egyaránt jelen voltak.

Az első helyezést a Siemens Energy csapata érte el, amelyben négy gyermek is volt. A második helyen az Amerikalózok, míg a harmadikon az Aktív Magyarország csapata végzett. A verseny során a Bodrog–Tisza Hőse díjat a legtöbb hulladékot gyűjtő Siemens Energy csapat kapta.

Külön érdekesség, hogy a 4. helyen holtverseny alakult ki a Siemens Evező-SÖK és a Petardáltak csapata között, utóbbi a cég korábbi dolgozóiból áll, akik a PET Kupára önálló csapatként neveztek be.

A verseny és a kutatások azt mutatják, hogy továbbra is szükség van a hasonló kezdeményezésekre, hogy megelőzzük a folyók további szennyeződését, és időben eltávolítsuk a hulladékot a természetből.

Kép(ek) forrása: Getty Images/VW Pics