Life FIRSTCLASS 2024. 09. 05.

Felújítják a magyar hajózás történetének legendáját

Révfülöpön kötött ki a Szent Jupát vitorláshajó, amely négy évtizede megkerülte a Földet, fedélzetén az első magyar hajósokkal, akik ezt a tettet véghez vitték.

A Balaton északi partján tették vízre a magyar hajózás egyik legkülönlegesebb műtárgyát, a Szent Jupát vitorláshajót szeptember 4-én. A Közlekedési Múzeum relikviája 1985-ben nemcsak a vitorlázás, de a kitartás és az emberi küzdeni akarás szimbólumává vált, miután Fa Nándor és Gál József – első magyarokként – megkerülték a 31 láb hosszú (szűk 9,5 m) vitorlással a Földet. A hajósok ezzel örökre beírták a nevüket a hazai és nemzetközi hajózás történetébe.

Felújítják a magyar hajózás történetének legendáját

A Szent Jupát 1987-es hazatérése után rövid ideig a Balatonon maradt, mialatt Fa Nándor és Gál József egy alapítványt hoztak létre a megőrzésére. Ez az alapítvány 1996-ban a Közlekedési Múzeumnak adományozta a Balaton-31 típusú vitorláshajót, amelyet 2001-től a múzeum városligeti épületében, a Hírességek Csarnokában állították ki. Öt évvel később, az épület elbontását követően a műtárgyat a megfelelő hőmérséklet, páratartalom és fényvédelem biztosításával egy őrzött bérraktárban helyezte el a múzeum.

2024 szeptemberében a Szent Jupát ismét megtekinthető a Mathias Corvinus Collegium (MCC) révfülöpi központjában. 2025 tavaszára a múzeum műtárgya teljes körű restaurálást és hosszú távú állagmegóvást kap, hogy az ismét elérhető legyen az érdeklődők számára.

Felújítják a magyar hajózás történetének legendáját

A jubileumi évben 700 napos programsorozat kezdődik, melynek keretében bemutatják és megismertetik a hajózás, a balatoni vitorlázás, és nem utolsó sorban az emberi teljesítmény lebilincselő momentumait a felnövekvő generáció számára.

A Szent Jupátot – restaurálását követően – az MCC Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő Diáktáborban állítják ki, ahol ismét szolgálhatja a hazai vitorlázó és érdeklődő közönséget. “Egész életemre nagy hatással vannak a lassan negyven évvel ezelőtti események. Nagy öröm, hogy ennyi év után egyfajta reneszánszát élhetjük az akkori élményeknek és ezeket tovább tudjuk adni a fiatalabb generációknak is” – mondta Fa Nándor vitorlázó.

Forrás: Közlekedési Múzeum
Kép(ek) forrása: Szikora Zsombor MMKM