Life Fehér Patrik 2024. 09. 05.

Kimutatták, nem okoznak agydaganatot a mobilok

Nagyjából a mobilozással egyidős legendát cáfolt meg nemrég az Egészségügyi Világszervezet a témában eddig megjelent több ezer tanulmány alapján.

Amióta léteznek mobiltelefonok, nagyjából azóta vannak emberek, akik azzal riogatnak, hogy készülékek káros sugarakat bocsátanak ki, melyektől ilyen-olyan betegségünk lesz. Népszerű teória volt az például, miszerint a mobilok agydaganatot okoznak, melyet a hosszan fülhöz tartott, valamint az ágyunkban is szinte a fej mellett tartott mobillal magyaráztak.

A témában természetesen korábban is megjelentek már kutatások, nem is kevés. Persze ezek nem mindegyike győzte meg az embereket: indokként felhozhatták például a készülékek fejlődését, illetve azt is, hogy ezek a hatások csak hosszú távon látszódnak igazán.

A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet most azonban olyan elemzést tett közzé, mely a kétkedőket is meggyőzheti. Fogták 22 ország 63 tanulmányát, és azt keresték bennük, találtak-e valaha bármilyen jellegű összefüggést a mobilok, illetve az agydaganatok kialakulása között.

Az eredmény, mint Ken Karipidis kutatásvezető elmondta, megnyugtató: semmilyen mobilhoz kötődő szokás nem növelte a daganatok és az agyrák kialakulásának kockázatát, azaz sem a sok telefonálás, sem az érintőképernyő állandó piszkálása. Ez igaz tíz év vagy annál hosszabb ideig tartó kitettségre is.

Az eredmények felgöngyölítésében több tudós is részt vett, akik elmondták, hogy az új technológiák megjelenése gyakran vált ki az emberekből félelmet. Ilyen volt az is, amikor pár éve az 5G-tornyokat rombolták a károsnak hitt sugárzásuk miatt.

Forrás: HealthDay
Kép(ek) forrása: Getty Images