Life Kovács Miklós 2024. 09. 06.

Kolosszális méretű erőmű épült Kína partjainál

Kínában felhúzták a valaha volt legnagyobb ember által készített, mozgó alkatrészekből álló építményt, amely ráadásul energiát is termel.

A megújuló energiaforrások izgalmas fejlődésen mentek át az elmúlt évtizedekben. Minden területen vannak újabb, hatékonyabb eljárások, legyen szó nap-, geotermikus vagy szélenergiáról. A szélerőművek területén megfigyelhető a telepített szerkezetek méretnövekedése, ma már épülnek az Eiffel-toronnyal vetekedő méretű turbinák, amelyeket leginkább a tengerekre telepítenek. 

Miért növekedik a méret? A sok kicsi sokra megy elgondolás itt nem állja meg a helyét, a turbinából kinyerhető energia mennyisége leginkább az annak lapátjai által bejárt terület méretétől függ. Minél nagyobb az átmérő, annál több energiát lehet kinyerni, és gazdaságosabb egy gigantikus lapátot felhúzni sok kicsi helyett.

Itt a méret a lényeg

Így minden méter számít: 20 méteres átmérőnél még nagyjából 34 négyzetméternyi területet nyernek egyméteres lapáthossz-növeléssel, míg ez a szám 50 méterről indulva már 79 négyzetméter pluszlégterületet jelent. A tenger mint helyszín pedig a kiszámítható, állandó erős szelek, valamint a könnyebb szállítás miatt megfelelő helyszín, ugyanakkor a telepítés költsége magasabb. 

Kolosszális méretű erőmű épült Kína partjainál

A kínai Mingyang Smart Energy élen jár a fejlesztésben, a közelmúltban rekorder turbinát üzemeltek be az ország partjainál. Ennek teljesítménye 20 megawatt, amivel az előző 2023-as rekordert előzi meg, amely maximum 18 megawattot termelt. Egyetlen turbinával ez elég kiugró érték, az átlagos, szárazföldre telepített turbinák egyenként 2,5-3 MW energiát tudnak termelni, a 10 MW feletti érték pedig kiugrónak számít. 

Egy városnak elég energiát termel

A MySE18.X-20MW egyedül képes ideális körülmények között 20 megawatt leadására, amit a masszív rotorjainak köszönhet: a lapátok átmérője 260-292 méter lehet, ami 66 966 négyzetéteres területet fed le. Mivel a telepítés helyén az átlagos szélsebesség 8,5 m/s, így az új turbinától évente 80 millió kWh energiát várnak, ami elég lehet 96 000 háztartás igényeinek kielégítésére. 

Szomorú lenne látni, ahogy egy ekkora építmény elpusztul egy tengeri viharban, de a Mingyang szakértői erre is gondoltak, az szélturbina akár a 17. szintű tájfunoknak, vagyis 280 km/órás szélnek is ellenáll. A rekorder viszont nem marad trónon sokáig, mellette épül egy még nagyobb torony, amely már 22 megawattos lesz, rotorátmérője pedig 310 m-nél nagyobb, ami legalább 75 477 négyzetméteres (60 olimpiai úszómedencényi) söprési felületet jelent.