Life Fehér Patrik 2024. 09. 08.

Bevallottan megfigyeli a felhasználót ez a laptop

Olyan laptopkoncepcióval rukkolt elő a Lenovo, mely a mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan figyeli gazdáját. Hangutasításra magától be is csukódik a gép.

Sokan tartanak attól, hogy okoseszközeik megfigyelik, lehallgatják őket. Jó példája ennek, amikor a közösségi oldalak böngészése közben olyan témájú hirdetéseket vélünk felfedezni, amiről korábban beszéltünk. Egyesek – okkal – a mikrofon mellett a kamerától is tartanak, letakarják, leragasztják azt.

Akik ezektől félnek, aligha fogják szívükbe zárni a Lenovo Auto Twist AI PC koncepcióját. A gép nagy hardveres újítása az, hogy a képernyő nem csak fel-le irányba tud mozogni, hanem oldalra is.

Mindezt azonban képes magától megtenni.

A kínai techcég olyan innovatív funkciókat pakolt gépébe, mint a felhasználókövetés vagy az interakció. A gép a mesterséges intelligencia segítségével figyeli és hallgatja a felhasználót. Előbbivel a kijelző mindig tökéletesen abba az irányba fordul automatikusan, ahol épp az ember ül vagy áll. Videohívásokon, konferenciákon ez jól jöhet, mert így mindig a kép közepére kerül az alany.

Az aktív mikrofonok akkor jönnek jól, amikor hangutasítást adunk a laptopnak. Felszólíthatjuk, hogy csukja be magát, de a laptopmód és tabletmód vezényszavakat is érti – utóbbi esetén “kifordítva” csukódik össze a gép, fedve a billentyűzetet. Arra is képes a Lenovo koncepciója, hogy magától, vezényszó nélkül becsukja magát, ha nincs senki a közelben, ezzel is védve a személyes adatokat.

A gép kapcsán egyéb technikai részletekről még nem beszélhetünk. Gyártásba egy ideig még biztosan nem kerülnek ilyen laptopok, de érdekes elképzelésről van szó, melyet egyébként a berlini IFA 2024 technológiai kiállításon meg is lehet nézni.

Forrás: Lenovo