Magic Kováts Olivér 2024. 02. 27.

Nagyon átlátszó, mi teszi különlegessé ezt a laptopot

Az átlátszó tévék után az átlátszó laptopok is felbukkantak a színen, azonban a Lenovo sci-fibe illő újdonsága egyéb technológiai nyalánkságokat is tartogat.

Már az év elején sejteni lehetett, hogy 2024-ben a szórakoztatóelektronikai ipar legnagyobb dobása az átlátszó képernyő lesz. A januári, Las Vegasban megrendezett CES kiállításon a Samsung és az LG is átlátszó tévékkel rukkolt elő, míg Barcelonában, a napokban zajló MWC szakkiállításon a Lenovo folytatta a trendet, és bemutatta a világ első átlátszó mikro-LED kijelzővel szerelt laptopját.

Arra viszont még várni kell, hogy a Project Crystal néven bemutatott koncepció kereskedelmi forgalomba kerüljön, ez ugyanis nem szerepel a Lenovo közelebbi tervei között – derült ki az Engadget cikkéből.

Az első benyomások alapján sokan vitatják az átlátszó képernyőjű és billentyűzetű, szegélyek nélküli laptop létjogosultságát, mindazonáltal bizonyos helyzetekben kapóra jöhet a futurisztikus elképzelés – már ha egyáltalán bemutatkozik élesben. Például egy orvosi rendelőben vagy egy szálloda recepcióján előnyös lehet, ha nem kell forgatni a képernyőt, hanem elég csak szoftveresen megfordítani a képet, hogy képernyő túloldalán lévő is láthassa annak tartalmát.

Fotó: Lenovo

Fotó: Lenovo

A 17,3”-os bemutatódarabon üvegként ható, többrétegű kijelző fényereje átlagosan 1000 nit, de akár 3000 nit is lehet, ami beltéren és kültéren egyaránt optimális láthatóságot biztosít a Lenovo közleménye szerint. Az alacsony felbontás azonban a koncepció gyengéje lehet – közelebbről kivehetők a pixelek.

Fotó: Wolf von Dewitz/dpa/picture alliance/Getty Images

Fotó: Wolf von Dewitz/dpa/picture alliance/Getty Images

Más újításokat is felvonultat a sci-fibe illő készülék: a hátuljába épített kamerákat például különböző AR-alkalmazásokkal lehetne összekötni. Ilyen formában akár egy objektumot is azonosíthatnánk a kamera segítségével, hasonló elven, mint ahogy a Google Lens működik. A hagyományos klaviatúrát kiváltó, virtuális alternatívával egy régóta erőltetett megoldásának adna új löketet a Lenovo, mely a mesterséges intelligenciával orvosolná a kezünk elkalandozásából fakadó elgépeléseket.

Forrás: Engadget, Lenovo
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Wolf von Dewitz/dpa/picture alliance/Getty Images