2024-ben immár negyedik alkalommal változott Debrecen egy napra a burger fővárosává. Szerencsére a közelben lakom, és mint hobbista, nem volt kérdés, hogy kilátogassak-e az eseményre, a 4. Szaft ‘N Burgerre.
Profi egyéni verseny, egyéni amatőr, freestyle és junior kategória, illetve csapatok kategóriában mérhették össze a nevezők a tudásukat hamburgerfronton, ahol minden kategóriából egy győztes került ki, a “2024 Ország Burgere” címet pedig a profi egyéni kategóriából választotta ki a szakmai zsűri.
Nézd meg képes beszámolónkat az eseményről
43 fotó megtekintése
Amit a versenyzők itt összehoztak, inkább ételművészet, mint gasztronómia.
Fotó megosztása:
A hangulat családias volt, bárkihez oda lehetett ülni egy kis beszélgetésre.
Fotó megosztása:
Volt aki, gömbgrillel dolgozott, volt, aki Kamado-grillel és voltak, akik elektromos rostlapon készítették a burgert. Mindegyik jó választás, de ha a végén kap egy kis jó minőségű faszén-, vagy füstölőfafüstöt a kész étel, az sokat dob a végeredményen.
Fotó megosztása:
A szervezők 3 x 3 m versenyterületet biztosítottak minden nevezőnek, itt kellett elférnie a sütőnek, az asztalnak és az elkészítéshez szükséges egyéb felszereléseknek.
Fotó megosztása:
A verseny kötelező elemét a Hortobágy Angus húspogácsát a szervezők biztosították mindenki számára.
Fotó megosztása:
Délelőtt még főként a versenyzők, családtagok és barátok voltak jelen, délutánra megérkeztek a látogatók is.
Fotó megosztása:
Nem csak burger készült, ha már egyszer izzott a faszén, kihasználták a csapatok, és készítettek ételt maguknak is.
Fotó megosztása:
15 perces időablakonként vitték a nevezők az elkészült versenyburgereket a zsűrisátorba.
Fotó megosztása:
A nevezési díj egyéni profi kategóriában 24 000 Ft/fő volt.
Egyéni amatőr kategóriában 10 000 Ft/fő, csapatkategóriában 20 000 Ft/csapat, junior kategóriában 3000 Ft/fő és freestyle kategóriában 10 000 Ft/fő.
Fotó megosztása:
Annyi változatos burger készült, hogy nem lettünk volna a zsűri helyében
Fotó megosztása:
Sokan használtak bacont.
Fotó megosztása:
A legbiztosabb módja, hogy megtudd, mikor készült el a húspogácsád, ha maghőmérőt használsz. Többen is az 50 Celsius-fokra esküsznek, ekkor még nem szárad ki a hús, de kellően készre sül és szaftos marad.
Fotó megosztása:
Házi lilahagymalekvár.
Fotó megosztása:
Bacon helyett pancetta.
Fotó megosztása:
A katica is érdeklődéssel figyelte az eseményeket.
Fotó megosztása:
Volt, aki belecsempészett egy igazi klasszikust hamburgerébe, a csemegeuborkát.
Fotó megosztása:
A zsűrisátorban sorra pörögtek a burgerek.
Fotó megosztása:
A zsűri tagjai: Jancsa Jani gasztroblogger, a Bamba Marha Burger Bár kulináris vezetője (fekete-fehér ing, napszemüveg), Zákány Dániel a Grillakadémiától (sapkában), Pataky Péter séf (a kép bal oldalán) és Thür Ádám séf, aki 2018-ban angliai, Michelin-csillagos tapasztalattal érkezett a debreceni Ikon étterem élére.
Fotó megosztása:
Micsoda metszet!
Fotó megosztása:
A rózsaszín a buci tetején halszálvékonyra szelelt gyömbér.
Fotó megosztása:
Nem csak nézni, enni is lehetett az eseményre érkező vendégeknek.
Fotó megosztása:
Ide érkeztek be a burgerek, ahol sorszámot kaptak, majd a zsűri asztalára kerültek.
Fotó megosztása:
Itt pedig a győztes burger, amelyről külön galériát készítettünk, görgess lejjebb a cikkben.
Fotó megosztása:
Ez pedig a burger pedig az egyéni kategória harmadik helyezettje lett végül.
Fotó megosztása:
Egy kis szerencsének köszönhetően most be tudjuk nektek mutatni, hogyan készült a győztes hamburger, ami mindent vitt.
Íme a 2024-es Ország Burgere.
Berecz Attila egy összetettebb, mégis harmonikus burgerrel hozta el a közel 30 fős profi mezőnyből a pálmát a 4. Szaft ‘N Burgeren. Nézzük lépésről lépésre a győztes streetfood-csodát. Valami isteni sugallat lehetett, hogy ennek a burgernek az elkészítését végigdokumentáltam, hiszen csak a nap végén derült ki, hogy ez lett a befutó.
Az összetevők :
- Hortobágy Angus húspogácsa
- maasdamer és cheddar sajt
- marhaszegypastrami
- chimichuri szósz
- bodzavirágos egreslekvár
- dijoni mustáros majonéz
- saláta
Attila annyira összpontosított a burger készítése közben, hogy megkért mindenkit, lehetőleg ne beszéljenek hozzá, tőlem is kérte, hogy kicsit távolabbról fotózzam, mert maximálisan koncentrálni szeretni.
Galéria
12 fotó megtekintése
Itt pedig a győztes burger, amelyről külön galériát készítettünk, görgess lejjebb a cikkben.
Fotó megosztása:
Mi is gratulálunk a Püspökladány BBQ csapatának és Berecz Attilának (akinek gyermeke megnyerte a junior kategóriát!), ezért a ránézésre is fantasztikus burgerhez, hamarosan megkóstoljuk…
Természetesen a többi csapat is megérdemli a virtuális tapscunamit, a zsűrinek borzasztóan nehéz feladata lehetett, mert olyan burgerek készültek, amilyeneket nem lát minden nap az ember.