Life Fehér Patrik 2024. 09. 12.

Itt vannak a felvételek a történelmi űrsétáról

Mérföldkő az űrutazásban: először mentek űrsétára privát küldetés résztvevői, a történelmi pillanatokról természetesen felvételek is készültek.

Aki csak felületesen is követi az űrutazásokkal kapcsolatos híreket, biztosan hallott a Polaris Dawnról. A küldetés egyik fő célja az volt, hogy véghez vigyék a történelem első kereskedelmi űrsétáját. Nem indult egyszerűen a történet, mert rakétaproblémák, illetve a rossz időjárás miatt fél hónapot csúszott a start – ezért is írtuk korábbi, mindent összefoglaló cikkünkben, hogy augusztusban kerülhet sor a történelmi útra. Érdemes vetni egy pillantást az út részleteire:

A Polaris Dawn végül magyar idő szerint kedd délelőtt indult útjára a SpaceX Falcon 9 rakétájának segítségével. A felkészülés már ekkor elkezdődött az űrsétára: a Dragon űrkapszula légnyomása lecsökkent, miközben az oxigénszint megemelkedett. Minderre azért volt szükség, hogy a nitrogént “kipucolják” a vérkeringésből, és csökkentsék a dekompressziós betegség kialakulásának esélyét.

A Polaris Dawn küldetés rajtja (Kép: Joe Raedle/Getty Images)

A Polaris Dawn küldetés rajtja (Kép: Joe Raedle/Getty Images)

A négy űrutazó ugyanis feladatokat is kapott. Útjukkal már magát a ruhát is tesztelik, mennyire ellenálló a kozmikus sugárzással szemben. Más eszközöket, felszereléseket is tesztelnek, például a légzsilip nélküli kapszulát, melynek ajtajának kinyitása után mindenki az űr vákuumába kerül – nagyjából 700 kilométerrel a fejünk felett. Ezek a kísérletek – vonatkozzon az gépekre, rendszerekre vagy épp az emberek egészségére – mind a jövő űrutazásainak könnyebbségét, problémamentességét szolgálják.

Az űrhajósok: Anna Menon, Scott Poteet, Jared Isaacman és Sarah Gills (Kép: Polaris Program / John Kraus)

Az űrhajósok: Anna Menon, Scott Poteet, Jared Isaacman és Sarah Gillis (Kép: Polaris Program / John Kraus)

Az indulás másnapján a Dragon űrkapszula elérte az 1400 km-es keringési magasságot is, ezzel a fedélzeten tartózkodók lettek azok, akik az elmúlt 50 évben a legmesszebbre jutottak a Földtől. Hat kör után tértek vissza a 700 km-es keringési magasságba, ahol elkezdtek előkészülni az űrsétára, valamint folytatták a kutatásokat és a teszteket.

Ilyen a kilátás 1216 km-es magasságból (Kép: SpaceX)

Ilyen a kilátás 1216 km-es magasságból (Kép: SpaceX)

Így jött el a csütörtök. Magyar idő szerint a déli órákra tervezték az űrsétát, ami végül le is zajlott az elképzelések szerint. Mutatjuk a történelmi felvételeket!

A kabin nyitott állapotban

Az első kilépés – az űrhajós a parancsnok Jared Isaacman

Jared Isaacman (Kép: SpaceX)

Jared Isaacman (Kép: SpaceX)

A sétán ketten vettek részt, a parancsnok mellett az egyik űrhajósnő, Sarah Gillis is kiállt a semmibe. A két űrhajós egymást váltotta, nem egyszerre voltak űrkapszulán kívül.

Sarah Gillis (Kép: SpaceX)

Sarah Gillis (Kép: SpaceX)

Sarah Gillis (Kép: SpaceX)

Sarah Gillis (Kép: SpaceX)