Life Fehér Patrik 2024. 09. 12.

Nem vették fel a felfoghatatlanul nagy lottónyereményt

Március óta pihen egy amerikai lottótársaságnál a dollármilliárdos főnyeremény, arra várva, hogy jelentkezzen érte nyertese. Az idő ketyeg, ha nem siet, bukja a pénzt a szerencsés.

Március 26-án az amerikai Mega Millions nevű lottójáték történetének ötödik legnagyobb fődíja talált gazdára, amikor telitalálat született. Az adók levonása előtt 1,128 milliárd dolláros, átszámítva kb. 405 milliárd forintos jackpotot egy New Jersey államban játszó ember kaphatja meg,

ám eddig még nem jelentkezett jutalmáért.

Ha Magyarországon élne, már nagy bajban lenne, ugyanis itthon 90 napja van a győzteseknek arra, hogy elindítsák a nyeremény kifizetésének folyamatát. Az USA Today szerint az ottani győztesnek egy éve van erre, bár felmerül a kérdés, hogy aki ekkora pénzt nyert, az miért nem jelentkezett már a szelvénnyel az elmúlt közel fél évben.

Szomorú lenne a győztes szempontjából, ha nem igényelné a szinte felfoghatatlan mennyiségű pénzt, melyből még az adózás után is maradna egy szabad szemmel is igen jól látható összeg. A legkedvezőbb konstrukció az életjáradékszerű, 30 éven át tartó kifizetés, ebben az esetben összesen 621 millió dollárt (223 milliárd forintot) utalnak a győztesnek.

Egy Mega Millions-segédsorsjegy (Kép: Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images)

Egy Mega Millions-segédsorsjegy (Kép: Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images)

Amennyiben nem jelentkezik senki a pénzért, az összeg visszamegy a lottótársasághoz. Az USA államaiban eltérő módon működnek a lottójátékokat szervező társaságok. New Jersey-nél maradva a lottók árai hozzájárulnak a közalkalmazottak nyugdíjalapjához, így simán lehet, hogy egy esetleges fel nem vett nyeremény is a nyugdíjas rendőrök, tanárok és tűzoltók javát szolgálja.

A valaha volt legnagyobb lottónyereményt egyébként egy másik amerikai lottón, a Powerball nevű játékon lehetett nyerni. Ott hamar jelentkeztek a 2,04 milliárd dollárért, itt arról is olvashattok mi lett a pénz sorsa!

Forrás: USA Today
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Joe Raedle/Getty Images