Life Fehér Patrik 2024. 09. 13.

1,4 milliárdnyit fizettek a magyar tudós leveléért

Albert Einstein és Szilárd Leó közös levele nagy hatással volt a második világháború alakulására. A fizikusok írása egy vagyont ért valakinek nemrég egy árverésen.

1939-ben a nyitóképen is látható Albert Einstein és Szilárd Leó kétoldalas levélben figyelmeztette az akkori amerikai elnököt, Franklin D. Rooseveltet, hogy a náci Németország akár atomfegyvert is készíthet. Ez a levél indította útjára a Manhattan-tervet, melyből megszületett maga az atombomba, és végső soron pontot tett a második világháború végére.

A történelmi jelentőségű dokumentum egy ideig a Forbes magazin alapítójánál, Malcolm Forbesnál volt, mielőtt 2002-ben meg nem vette tőle Paul Allen. A Microsoft társalapítójának üzlete nagy szó volt 22 éve, mivel 2,096 millió dollárt adott a levélért, és ezzel ez lett az első 20. századi történelmi dokumentum, melyért dollárban hét számjegyű összeget adtak.

A levél első oldala (Kép: MPI/Getty Images)

A levél első oldala (Kép: MPI/Getty Images)

A 2018-ban elhunyt Allen örökségére a Christie’s aukciósház árverésén keresztül csaphattak le az elsősorban a technológia iránt rajongók, ereklyének mondható számító- és játékgépek is voltak a kínálatban. Mind közül azonban kiemelkedett az említett levél, melyet tulajdonosi előélete is értékesebbé tett.

A dokumentum végül 3,922 millió dollárért, átszámítva 1,4 milliárd forintért kelt el. Ez önmagában jelentős összeg, azonban ha valaki befektetésként tekint Einstein és Szilárd levelére, az csóválhatja a fejét. A leütési ár ugyan közel a duplája a 2002-esnek, ám a banki kamatokkal ugyanennyi idő alatt többet lehetett volna keresni – írja a New Atlas.

Forrás: Christie's
Kép(ek) forrása: Nyitókép: MPI/Getty Images