Life Fehér Patrik 2024. 09. 13.

5 jó dolog, ami péntek 13-án történt

Világszerte balszerencsés napnak tartják péntek 13-át - részben jogosan. Kiemelendő azonban, hogy számos pozitív esemény is köthető a naphoz. Mutatjuk őket!

Miért félünk a péntek 13-ától? Sokan talán nem tudják, de amellett, hogy a 13-as szám eleve szerencsétlennek számított a keresztény kultúrában, egy valós történelmi esemény köthető a dátumhoz. A nap babonáinak eredete egyes elméletek szerint 1307. október 13-ára – amely egy pénteki nap volt – datálható. Ezen a napon tartóztatta le a francia király Jacques de Molay-t, a templomos lovagok vezetőjét és a többi templomost, akiket később máglyahalálra ítéltek.

Bár az eredetet kevesen ismerik, mára gyakorlatilag nincs hely a világon, ahol ne tartanának a babonások ettől a naptól. Jól mutatja ezt egy elképesztő adat: közgazdászok szerint 800-900 millió dollárnyival kisebb ezen a napon a világgazdaság termelése a munkát (és a balszerencsét) inkább elkerülő emberek miatt.

A First Classnál azonban úgy gondoljuk, hogy a világ erre a napra is tartogat jó dolgokat. Mutatunk is öt pozitív eseményt, mely ezen a napon történt!

1923. július 13-án helyezték el a Los Angeles melletti dombokon a mára ikonikussá vált feliratot. Eredetileg két évig lett volna ott a Hollywoodland felirat, mely mára az egyik legnagyobb látványossággá vált. Az utolsó négy betűt 1949-ben tüntették el, így maradt Hollywood a kiírás (Kép: Underwood Archives/Getty Images)

Ha már szórakoztatóipar, nem mehetünk el a szülinaposok mellett. Steve Buscemi és az Olsen ikrek is péntek 13-án látták meg a napvilágot - előbbi 1957 decemberében, utóbbiak 1986 júniusában (Kép: Jamie McCarthy/Getty Images for Tribeca Festival)

Ha már szórakoztatóipar, nem mehetünk el a szülinapos színészek mellett. Steve Buscemi és az Olsen ikrek is péntek 13-án látták meg a napvilágot – előbbi 1957 decemberében, utóbbiak 1986 júniusában (Kép: Jamie McCarthy/Getty Images for Tribeca Festival)

A világ egyik legsikeresebb videojáték-karaktere, Super Mario is ezen a napon "született": a Super Mario Bros. 1985. szeptember 13-án került a japán piacra, azaz a játék megjelenésének épp ma van az évfordulója is (Kép: AaronP/Bauer-Griffin/GC Images - Getty Images)

A világ egyik legsikeresebb videojáték-karaktere, Super Mario is ezen a napon “született”: a Super Mario Bros. 1985. szeptember 13-án került a japán piacra, azaz a játék megjelenésének épp ma van az évfordulója is (Kép: AaronP/Bauer-Griffin/GC Images – Getty Images)

Egy jelentős tudományos felfedezés is péntek 13-án történt: Roy Chapman Andrews 1923 júliusában - a Hollywood-felirat átadásának napján - dinoszaurusztojások maradványára bukkant Mongóliában. Ez erősítette meg a paleontológusok korábbi elképzeléseit hivatalosan is a tojásrakásról (Kép: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Egy jelentős tudományos felfedezés is péntek 13-án történt: Roy Chapman Andrews 1923 júliusában – a Hollywood-felirat átadásának napján – dinoszaurusztojások maradványára bukkant Mongóliában. Ez erősítette meg a paleontológusok korábbi elképzeléseit a tojásrakásról (Kép: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Az űrkutatás is komoly eredményeknek örülhetett péntek 13-án: 2009 novemberében a NASA bejelentette, jelentős mennyiségű vízre bukkantak a Holdon (Kép: Stefano Guidi/Getty Images)

Az űrkutatás is komoly eredménynek örülhetett péntek 13-án: 2009 novemberében egy péntek 13-i napon jelentette be a NASA, hogy, jelentős mennyiségű vízre bukkantak a Holdon (Kép: Stefano Guidi/Getty Images)

Te mennyire tartod (bal)szerencsés napnak péntek 13-át? Írd meg nekünk!

Forrás: Business Insider
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images