Life Fehér Patrik 2024. 09. 16.

Világelső mutatvány: mozgó vonaton bringáztak

A lengyel Dawid Godziek látványos mutatványával beírta magát a kerékpározás nagykönyvébe: egy mozgó vonaton, a kocsik között ugratva tekert bringájával.

Dawid Godziek korunk egyik legjobb kerékpárosa, 2024-ben a mountain bike-osoknak kiírt slopestyle szakág világbajnoka is lett. A jó bringakezelés itt elengedhetetlen, de a kerekezés azért viszonylag stabil talajon zajlik a versenyeken.

Ezért is extra, hogy ő az első, aki mozgó vonaton kerékpározott.

Persze nem érte be annyival, hogy simán felpattan egy lassan haladó vonat tetejére. A 23 km/órával mozgó szerelvény tíz kocsiját ugratókká alakította, és a vonat haladásával ellentétes irányba tekert. A jó felvételek érdekében neki is el kellett érnie a 23-as átlagtempót, miközben repül, pörög és ki tudja még, miket csinál kétkerekűjével.

Kép: Tomasz Ustupski / Red Bull Content Pool

Kép: Tomasz Ustupski / Red Bull Content Pool

A helyzetet nehezítette, hogy a pálya szélessége adott volt. A 2,7 méteres területen egyetlen hiba sem fért bele, mert annak potenciálisan életveszélyes következményei lehettek volna. Számolnia kellett a széllökésekkel is a lengyel sportolónak, aki először álló vonaton gyakorolta be a pályát.

Kép: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Kép: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Összesen 15-ször próbálkozott a tökéletes eredmény elérése érdekében Godziek, de az alábbi videót elnézve kijelenthető, megérte a fáradozás:

Forrás: Red Bull Content Pool
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Tomasz Ustupski / Red Bull Content Pool