Life Fehér Patrik 2024. 09. 17.

Itt őslénykutató lehetsz, és a tiéd, amit találsz

Rengeteg őskövület található egy kiszáradt tó medrében, melyeket az odalátogatók - szakszerű segítség mellett - nyugodtan kiszedhetnek és hazavihetnek.

Ha őslények maradványainak kereséséről van szó, a legtöbbeknek talán a Jurassic Park nyitójelenete juthat eszébe mint sztereotipikus kép: tudósok nagyon óvatosan, ecsetekkel söprögetik a csontmaradványokat. Tény, hogy ez is része a munkának, de nem kizárólag ebből áll a feladat, és nem csak tudósok csinálhatnak ilyesmit.

A fosszíliakeresés lehet családi kikapcsolódás vagy szórakozás is. Ennek ékes példája az Egyesült Államokban, Wyoming államban található Fossil Lake Safari, mely a világ egyik legnagyobb őskövület-lelőhelye. Egy kiszáradt tó medréről van szó, ahol a kőzetek megőrizték az 50 millió éve elpusztult halak és más vízi élőlények maradványait.

A létesítménybe tavasz végétől ősz elejéig lehet menni 2 vagy 4 órára, illetve egész napra – utóbbi a felnőtteknek 159, a gyerekeknek 79 dollárba (56, illetve 28 ezer forintba) kerül. A bent töltött idő alatt szabadon kereshet fosszíliát bárki, melynek folyamata leegyszerűsítve abból áll, hogy kőlapokat kell szétpattintani. Persze mindenben segít a személyzet, és a maradványok sűrű előfordulására tekintettel nemigen akad olyan látogató, aki üres kézzel megy haza.

Kép: Wild Horizons/Universal Images Group via Getty Images

Kép: Wild Horizons/Universal Images Group via Getty Images

Kép: Wild Horizons/Universal Images Group via Getty Images

Kép: Wild Horizons/Universal Images Group via Getty Images

A kövületeket ugyanis ingyen és bérmentve haza is lehet vinni, sőt, bent még segítenek is szállítható méretűre vágni, valamint finom szerszámok segítségével láthatóbbá tenni a maradványokat. Egyetlen kivétel akad, amikor a találatot nem tarthatják meg a vendégek: ha a maradvány értéke meghaladja a 100 ezer dollárt (35 millió forintot), ilyen esetben kedvezményes vételárban lehet megegyezni a hellyel.

Forrás: Fossil Lake Safari
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images