Life Fehér Patrik 2024. 09. 18.

A Holdból veszi ki az oxigént egy új fejlesztés

Nem csak Szalacsi Sándor, hanem az egész világ kalapot emelhet egy új fejlesztés előtt, mely lehetővé teszi, hogy a Holdon hosszú távon is levegőhöz jussanak az emberek.

Jó ideje tervezgeti már az emberiség, hogy a Földön kívül birtokba vesz más égitesteket is. Ehhez talán az Artemis-programmal állunk a legközelebb, melyben lépésről lépésre hódíthatjuk meg újra a Holdat. A program ugyan többször is csúszott már, de sorra hárulnak el a különböző akadályok és születnek olyan megoldások, melyek lehetővé teszik a hosszabb távú maradást égi kísérőnkön.

Ilyen az a Sierra Space által kifejlesztett rendszer is, mely oxigént képes kivonni a Holdból. A karbotermikus oxigéntermelő reaktor átment a NASA rostáján is, a Johnson Űrközpontban, szimulált környezetben képes volt oxigént kivonni holdregolit-szimulánsból, vagyis a Hold felszínének többségét alkotó kőzetének utánzatából.

Kép: Sierra Space

Kép: Sierra Space

Maga a teszt két hétig zajlott még augusztusban -45 és 1800 Celsius-fok közötti hőmérsékleteken. A rendszer, mely a kőzetekbe “szorult” oxigént varázsolja elő különféle reakciók segítségével, sikeresen vizsgázott, és a Sierra Space szerint készen áll arra, hogy nagyobb léptékben folyamatos oxigénellátást nyújtson a Holdat kolonizáló embereknek.

Utóbbi kifejezetten fontos, hiszen így nem a Földről kell vinni ezt az erőforrást is a Holdra, hanem ebből a szempontból legalább önellátó lehetne egy esetleges jövőbeli bázis. Az effajta praktikusság mindemellett kifizetődő is, hiszen minden egyes űrbe, illetve más bolygóra juttatott teher rengeteg energiát, üzemanyagot, így pénzt emészt fel.

Akinek pedig nem lenne meg, ki az a Szalacsi Sándor, akit a bevezetőben említettünk, itt pótolhatja a hiányosságot:

Forrás: Sierra Space
Kép(ek) forrása: Nyitókép illusztráció: Canva (AI)