Style Fehér Patrik 2023. 03. 16.

Igazán különleges ruhában hódítjuk meg újra a Holdat

Bemutatták az űrruhák következő generációját, ilyeneket hordanak majd azok is, akik pár év múlva a Hold felszínére lépnek.

A NASA talán legfontosabb projektje napjainkban az Artemis, melynek keretében embert szeretnének a Holdra juttatni, a távlati cél pedig egy állandó Hold-állomás megteremtése, ami segítheti az ember eljutását a Marsra. Jelenleg még csak az első Artemis-küldetés eredményeinek elemzése zajlik. A második szakasz a tervek szerint 2024 novemberében indul, az Orion űrhajó fedélzetén négy asztronautával, akiket Hold körüli pályára állítanának 10 napra.

A program következő állomása, az Artemis 3 során pedig ismét ember léphetne a Holdra. Elkészült hozzá a megfelelő öltözék is, melynek prototípusát bemutatta a beszállító Axiom Space. A képre kattintva galéria nyílik:

5 fotó megtekintése

Az Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) nevű ruházat a hivatalos bejelentés szerint készen áll a komplex kihívásokra, melyek a Hold déli sarkánál érhetik. Tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy az asztronauták életét és munkáját a lehető legkisebb mértékben zavarja az űrruha, természetesen úgy, hogy közben megvédje az embereket az űr viszontagságaitól. Ez a Holdon egyben jelent extrém hideget és extrém meleget is: nappal +130, éjjel -160 Celsius-fok is lehet égi kísérőnk felszínén.

Ebben a ruhában hódítjuk meg újra a Holdat

A munkavégzés könnyítésére, illetve monitorozására a sisakba lámpát és HD-kamerát is helyeznek, emellett pedig a ruha lábrészét úgy alakították ki, hogy térdelni is lehessen benne.

Ebben a ruhában hódítjuk meg újra a Holdat

Meglepő lehet egyébként, hogy az AxEMU sötét színű. Ez a külső csak a bemutatónak szólt: a végső változat fehér lesz majd, hogy maximalizálják a hővédelmet. Az első tesztruhákat az Axiom Space még ezen a nyáron leszállítja a NASA-nak, ahol többféle méretű ember is kipróbálhatja, tesztelheti őket, ugyanis nem egységméretben készül majd az űrfelszerelés.