Life Fehér Patrik 2024. 09. 18.

Remek dolgok készülnek használt teniszlabdákból

A teniszlabda az egyik leggyakrabban kidobott, lecserélt sporteszköz, így jelentős környezetterhelést is von maga után. Egy ember úgy döntött, újrahasznosítja őket.

Évente nagyjából 300 millió teniszlabda készül a világ gyáraiban. Ezek a kis neonsárga golyók rendre a kukában végzik, és mivel nem épp környezetbarát anyagokból készülnek, több mint 400 évbe telik, mire lebomlanak. Csak a US Openen 70 ezret használtak el a legjobb teniszezők a CNN információi szerint, de a wimbledoni tenisztornán is 55 ezret szétütnek belőlük.

Mathilde Wittock, egy belga tervező maga is teniszezett, így pontosan tudja, mennyi labda is végzi a szemétben. Épp ezért döntött úgy, hogy kezd velük valamit, újrahasznosítja őket. Megalkotta a Soundbounce nevű anyagot, illetve felületet, mellyel kiválóan hangszigetelhetőek helyiségek, illetve kárpitozáshoz sem utolsó.

A felület gyakorlatilag teljes egészében felszeletelt teniszlabdákból áll, egy négyzetméter egészen pontosan 283-at tartalmaz a játékszerből. Az újrahasznosításnak köszönhetően négyzetméterenként 8,5 kg szén-dioxiddal kevesebb jut a légkörbe, mintha más módon szabadultak volna meg a teniszlabdáktól.

Az anyagbeszerzéssel nincs gondja Wittocknak, csak Belgiumban többen is szállítanak neki elhasznált labdákat. A tervező együttműködik a vallóniai teniszszövetséggel is, akiktől nagyjából százezer labdát kapott. Mint elmondta, ebből pár hónapig tud gyártani borításokat, melyek kelendőek is, vannak is megrendelői.

Tudod, miért sárga a teniszlabda? Sir David Attenborough-nak komoly köze van hozzá, a témáról itt olvashatsz többet:

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images