Life Fehér Patrik 2024. 09. 23.

Rendszeresen mozogsz, mégsem fogysz? Nem baj!

A rendszeres, kitartó edzés nem mindig jár fogyással, ám így is pozitív változásokon megy át a test, világított rá egy friss kutatás.

Az életmódváltást sokaknál az motiválja, hogy le szeretnének fogyni. A sporttal, mozgással töltött idő növekedése azonban nem mindig jelent egyenes utat a tömegcsökkenéshez. A zsír egy része ugyan eltűnhet, más része azonban átalakulhat, helyét izom veheti át.

Mindezt kiválóan szemléltette egy kisebb kutatás, melyet a kanadai Laval Egyetemen végeztek. A vizsgálatban tizenegy középkorú férfi vett részt, akik emberes feladatot teljesítettek: hét nap alatt 1140 kilométert tekertek le bringával. A kitartó sportolással töltött hét végén testtömegük mindössze átlagosan egy százalékkal csökkent, ugyanis a bevitt kalóriamennyiség pótolta az elégetett energiát – a kísérlet során szabadon, akár bőségesen ehettek is.

Fontosabb azonban, hogy egészségesebbek lettek: testzsírszázalékuk 9 százalékkal csökkent, az egészségre veszélyesebb, a szerveket körbeölelő zsigeri zsírok aránya pedig 15 százalékkal lett kevesebb. A bringások koleszterolszintjében is 20 százalékos csökkenést tapasztaltak, emellett a vérnyomásuk is lejjebb ment.

Az eredmények a kutatók szerint megmutatják, hogy az elhízás megelőzésében sokkal fontosabb fegyver lehet a fizikailag aktív életstílus, mintsem a kalóriabevitel korlátozása. Persze egyik nem zárja ki a másikat: egy átlagos felnőttnek elég napi 2000 kilokalória is, ennél több bevitele már tömegnövekedéssel járhat.

Forrás: HealthDay
Kép(ek) forrása: Getty Images