Life Fehér Patrik 2024. 09. 24.

Az adattárolás jövője ez a körömpiszoknyi kristálylemez

Egészen kicsi, mégis rengeteg adat tárolására alkalmas az az apró kristálylemez, melyre most az ember genetikai kódját is ráírták. Az adatok ráadásul "örökké" biztonságban vannak.

Óriási utat járt be rövid idő alatt az emberiség, ami a digitális adattárolást illeti. Ma már körberöhögjük például a megabájtos határt alulról súroló flopikat, miközben eszközeinkhez terabájtos külső merevlemezeket csatlakoztatunk, ha valamit nem a felhőből oldunk meg éppen.

Látszólag ugyan megszűnik a hétköznapi ember számára az adattárolás problémája, ám gyakorlatilag percről percre egyre több tárhelyre van szükségünk. Ezért is pozitív, amikor olyan hírekről hall az ember, mint a Southampton-i Egyetem innovatív megoldása.

A britek ugyanis létrehoztak egy olyan – mint fogalmaznak – 5D-s memóriakristályt, mely egyfelől kis helyen képes rengeteg adat tárolására, másrészt évmilliárdokra garantálja is az adatok megmaradását a kutatók szerint. A mindössze néhány centi átmérőjű lapka 360 terabájtnyi adatot képes veszteségmentesen tárolni. Hogy ezt felfoghassuk, képzeljük el a fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 912 ezer könyvét úgy kb. 130-szor – nagyjából ennyi adatot jelent ez.

Maga a lap alapja egyébként kvarc, mely bírja a hideget és a meleget is 1000 Celsius-fokig, a konkrét lapkát pedig úgy képezték ki, hogy a négyzetcentinként 10 tonnás erőhatást, de még a kozmikus sugárzást is bírja a legapróbb változás nélkül. A lemezre ultragyors, mindössze 20 nanométeres lézernyalábbal lehet írni két síkban és három térbeli pontban, innen az 5D név.

Ezt kihasználva a britek rögtön meg is írták az emberi genom receptjét a jövőnek, ha már egyszer úgyis bírja a strapát a lemez. Mindezt térben elrendezve tették, az apró felületbe “belegravírozva” pozícióhelyesen hárommilliárd betűt. A kutatók ezt azzal a céllal tették, hogy ha egy nap az emberiség kihalna, de jönne egy új faj, mely rátalálna a lemezre, akkor akár újra is alkothatnának bennünket ez alapján.

A kristálylemezt el is vitték az ausztriai Hallstattba, egy sóbánya időkapszulájába, mely Az emberiség emlékezete nevet viseli.

Az ausztriai időkapszula

Az ausztriai időkapszula

Forrás: University of Southampton