Life Takács Norman 2024. 02. 29.

A fél világ elfér ezen a műanyag korongon

Úgy tűnik, hogy a digitális tárhellyel való vesződés lassan a múlté, a technológia széles körű felhasználása azonban még a jövő zenéje.

Olyan forradalmi technológiát dolgoztak ki a Sanghaji Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói, amely lehetővé teszi 1 petabit, vagyis 200 000 gigabájt adat 3D-s tárolását egy DVD-méretű optikai lemezen. A korábbi, mára már elavult megoldással ellentétben itt nem egyetlen információs rétegre kerülnek az adatok, hanem akár száz adatréteg írására és olvasására is lehetőség nyílik. A szakemberek Nature folyóirat hasábjain nemrég megjelent tanulmányban rántották le a leplet az újításról.

Csak viszonyításképpen, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár online katalógusa alapján összesen 912 780 könyvvel rendelkezik, melyek digitális e-book formában darabonként hozzávetőlegesen 1-3 megabájt méretűre tehetőek, de legyünk nagyvonalúak, és számoljunk hárommal. Ez 2 738 340 megabájt, vagyis 2738,3 gigabájt adatot jelent. Egy gyors fejszámolással megkapjuk tehát, hogy erre az új lemezre nagyjából hetvenháromszor férne el a Szabó Ervin Könyvtár teljes digitalizált könyvállománya, és még a kerekítéskor elhagyott tizedesvessző mögötti adatmennyiséggel is egy életre lefoglalhatnánk magunkat.

Nagyjából 40 millió könyv adata elférne az új lemezen.

Nagyjából 40 millió könyv adata elférne az új lemezen.

Ekkora kapacitás elérése ilyen kis méretben a korábban rendelkezésre álló technológiákkal nem volt megvalósítható, ezért a kutatóknak egy teljesen új anyagot kellett létrehozniuk, melyeket AIE-DDPR-nek neveztek el. Ebből a különleges, átlátszó matériából aztán egy rendkívül vékony filmréteget képeztek, mely lehetővé teszi a precíz, nanorészecske-méretű, femtoszekundumos lézersugarakkal történő adatrögzítést.

A kis elődök

Legyen szó a szerény, 1,44 MB-os floppyt felváltó, 700 megabájtos CD-ről, a 4,7 gigabájtos DVD-ről, vagy a lehengerlő, 50 gigás kétrétegű Blu-ray-lemezről, ilyen léptékű technológiai ugrással még nem találkozhattunk korábban.

Azért korai lenne még kukázni hűséges HDD/SSD merevlemezeinket, hisz idő lesz, míg az új technológiával készült lemezek kereskedelmi forgalomba kerülnek. Ám amint ez megtörténik, az teljesen megreformálja majd az adattárolást, csökkentve ezzel a tech iparág globális ökológiai lábnyomát, egy sokkal fenntarthatóbb és zöldebb jövő felé vezetve minket.

Forrás: Gizmodo, Nature
Kép(ek) forrása: Getty Images, University of Shanghai for Science and Technology