Life Fehér Patrik 2024. 09. 27.

F1-es szintű élményt nyújt ez a szimulátor

Az F1 történetének legsikeresebb autóját vették alapul annak a szimulátornak a megépítésénél, mely napjaink egyik legkomplexebb virtuális vezetési élményét kínálja.

21 győzelem, 30 dobogó, 15 pole-pozíció és 860 világbajnoki pont – ez a Red Bull 2023-as Forma-1-es versenygépének, az RB19-nek a mérlege. Valószínűleg bárki örült volna a mezőnyből, ha ilyen domináns autóval szállhatott volna harcba a világbajnoki címért, ám ezt az kocsit Max Verstappenen és Sergio Perezen kívül nem sokan vezethették.

Ehhez most két módon kerülhet közel szó szerint bárki. Az egyik lehetőség még a Forma-1 történetében is ritka. A Red Bull ugyanis úgy döntött, az RB19-es bemutatóautóját, tehát egy valódi, működőképes, használható, de picit lebutított F1-es autót eladásra kínál. Hogy milyen áron, az nem ismert, de az leszögezhető, hogy nem filléres játékszerről van szó. Aki F1-es autót venne otthonra, hasonló kondíciókkal vásárolhat szintén világbajnoki alapokra építkező RB18-ast is.

Középen a szimulátor, két szélen a kissé lebutított, de igazi F1-es autók, vagyis a show car-ok

Középen a szimulátor, két szélen a kissé lebutított, de igazi F1-es autók, vagyis a show car-ok

Ezeknél egy fokkal elérhetőbb az RB19-esről mintázott, beépített motorokkal mozgást is imitáló F1-es szimulátor. A Red Bull a tavalyi év után ismét összefogott a Memento Exclusives nevű, F1-es relikviákat árusító céggel, akikkel közösen még talán az elődnél is jobb játékgépet építettek – a mozgásimitálás miatt ezt azért kijelenthetjük.

F1-es szintű élményt nyújt ez a szimulátor

Az élményért felelős részeket, tehát a kormányt, a pedálokat, az erő-visszacsatolási, valamint a szimulátor mozgatásáért felelős rendszereket mind prémiumgyártóktól szerezték be. A mozgatás miatt az erős gamingszámítógépet is úgy építették meg, hogy az bírja a rázkódást, ezért speciális házat és rögzítést is kapott a fedél alatt. A pixelversenypályát egy 49 colos ívelt kijelzőn figyelheti az alkalmi pilóta, azaz a látványra sem lehet panasz.

F1-es szintű élményt nyújt ez a szimulátor F1-es szintű élményt nyújt ez a szimulátor

A szettet 100 ezer fontért (47,5 millió forintért) kínálják, és rendeléskor meg lehet adni, hogy Verstappen vagy Perez autójának feleljen meg a külső matricázás.

Forrás: Red Bull Content Pool
Kép(ek) forrása: Kamal Kheldouni / Red Bull Content Pool