Life FIRSTCLASS 2024. 10. 01.

Csodás aranykincsre bukkantak a Dunántúlon

Hazai régészek idén nyáron jelentős felfedezést tettek, több ezer éves tárgyi emlékeket emeltek ki a földből a Somló-hegyen.

Izgalmasan alakult az idei nyár a Magyar Nemzeti Múzeum régészeinek, akik nyáron egy európai mércével is ritka leletet  fedeztek fel a Somló-hegyen. 3000 év földben töltött várakozást követően, dr. Tarbay János Gábor kutató vezetésével idén nyáron tárták fel a különleges ékszert rejtő, késő bronzkori kincset.

A késő bronzkor végére (Kr.e. 1000–850) datálható unikális nyakék egy urnamezős stílusú korsóban, több ezer bronzékszer: karika, pityke, gyöngy, spirál ölelésében került elő. A pompás ékszert valószínűleg a korabeli elithez tartozó nő viselhette.

Stílusát és díszítését tekintve a dunántúli urnamezős kultúra területén deponált aranyfólia-borítású bronzdiadémok és díszkorongok köréhez illeszkedik, továbbá kapcsolódik a nyugat-közép-európai urnamezős aranyművesség tárgyaihoz is.

A hasonló kincsleletek jellemzően nem kötődnek közvetlenül temetkezésekhez, előfordulhatnak akár település környezetében, vagy különleges természeti helyeken is, így a tárgy egykori elrejtésének pontos körülményeit homály fedi.

“A kincsleletek – némi óvatosság és rengeteg tudományos ismeret mellett – betekintést nyújthatnak több ezer évvel ezelőtt élt társadalmak rituális szokásaiba. A Somló-hegyen feltárt kincsleletek alapjaiban egészítik ki az eddig kialakított képünket a Kárpát-medence történelméről. A Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének régészei és önkéntesei pedig a közelmúltban rendkívül sokat tettek azért, hogy ne csak kedvelt borvidékként emlegessük a Somló-hegyet” – olvasható a Magyar Régészeti Intézet Facebook oldalán

A Régészeti Intézet szakemberei augusztus elején egy több órán át tartó művelet végén szabadították ki a nyakéket, amely a hónap kincseként látható október közepétől az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében.

Forrás: mnm.hu
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Magyar Nemzeti Múzeum/Jaksity Iván