Life Erdős Norbert 2024. 10. 02.

25 éve, hogy elfogták a Viszkist – tudod, mennyi pénzt rabolt Ambrus Attila?

25 évvel ezelőtt ért véget Magyarország egyik leghírhedtebb bűnözője, a "Viszkis" rablássorozata. Ennek kapcsán hoztunk néhány érdekességet.

1999 októberében a rendőrség sikeresen elfogta Ambrus Attilát. Az egykori jégkorongozó 1993 és 1999 között mintegy harminc bankot és postát rabolt ki, és a közvélemény figyelmét is felkeltette különleges módszereivel, valamint azzal, hogy a rablások előtt – már-már rituálisan -, mindig viszkit fogyasztott.

Elfogása történelminek nevezhető a magyar bűnüldözésben, hiszen évtizedekkel később is emlékezetes maradt, 2017-ben még mozivászonra is vitték Ambrus történetét. Idén októberben lesz 25 éve, hogy véglegesen bilincs került a Viszkis csukójára, ennek apropóján pedig összeszedtünk pár érdekességet, amit talán nem tudtál a hírhedt bűnözőről.

Ambrus Attila már jó pár évvel szabadulása után "A Micsoda Nők!" című műsorban a FEM3-csatornán.

Ambrus Attila már jó pár évvel szabadulása után “A Micsoda Nők!” című műsorban a FEM3-csatornán.

Súlyos gyermekkor

Ambrus Attila Erdélyben született, igen nehéz körülmények között élt, édesapja nem bánt vele kesztyűs kézzel, édesanyja még másfél éves korában elhagyta. Lopásért 14 évesen két évre javítóintézetbe került, majd további két évet munkatáborban töltött. 1988-ban egy vonat alá kapaszkodva szökött át a román határon Magyarországra. Dolgozott ampullagyárban, később sírásó lett, majd házmester, aztán nyitott a sport felé, és egész komolyan jégkorongozni kezdett.

A szökés

A Viszkis rablót először 1999 januárjában fogták el az ártándi határátkelőnél, és azonnal őrizetbe vették. Néhány hónappal később, 1999 júliusában szökött meg a Gyorskocsi utcai fogdából.

“Konkrétan hét perc alatt léptem le. Volt nálam pénz, rendőrségi póló, kötél, de még csavarhúzó is. Persze volt segítségem is. WC-papírba tekerve hozták be hozzám a lóvét. Nem úsztam meg sérülés nélkül, mert nem a terv szerint alakultak a dolgok. Eredetileg az első emeletről másztam volna le a kötélen, amit lepedőkből és törölközőkből fontam, mindenhol dolgoztak, így végül egy harmadik emeleti irodából tudtam kimászni. Ehhez ki kellett egészítenem a kötelet, amit kábelekkel és hosszabbítókkal oldottam meg. Több mint húsz méterről ereszkedtem és a műanyag egy életre beleégett a tenyerembe. Végül négy méterről ugrottam, és ki is ment mindkét bokám. Csak annak köszönhetem, hogy sikerült ennyivel megúszni, hogy a négyszáz-négyszázezer forint a cipőmben volt elrejtve és ezek a kötegek tompították az esést”

– árulta el néhány éve Ambrus egy tévéműsorban.

Nem mindennapi húzás volt, az egyszer biztos, és ha még ennél is nagyszabásúbb, érdekesebb börtönszökésekről akarsz hallani, akkor ne hagyd ki a Nagy szökések Morgan Freemannel című sorozat új évadát, amely október 7-én 21 órakor debütál a HISTORY Channelen. Az Oscar-díjas színész olyan valós börtönszökések történetét mutatja be, amelyek mind a közvélemény, mind a hatóságok figyelmét felkeltették

 

Nem is választhattak volna jobb műsorvezetőt “A remény rabjai” című film főszereplőjénél. Sokak szerint ez a valaha készült legjobb film. Az IMDb örökranglistájának hosszú idő óta az első helyezettje a Stephen King kisregényéből 1994-ben készült alkotás.

A készítők olyan híres szökéseket rekonstruáltak, mint az Ördögszigetről való szökést a vietnámi háború alatt, vagy a második világháború idején a Sobibor haláltáborból való menekülést. Az előző évadot is érdemes elővenni, ha még nem volt meg, hiszen abban az epikus Szökés Alcatrazból című film alapjául szolgáló valós eseményeket is részletesen kivesézik.

A Nagy szökések Morgan Freemannel közeli képet ad arról, hogy a raboknak mivel kellett szembenézniük a szökések végrehajtása során, valamint rabokkal, családtagjaikkal, cellatársaikkal és az adott ügyekben érintett őrökkel és börtönalkalmazottakkal is láthatunk interjút.

Híres magyar szökések

A legendás bűnöző, Rózsa Sándor a szegvári megyebörtönben várta halálos ítéletének végrehajtását. Utolsó kívánságként állítólag azt kérte, hogy kedvenc lovára ülve rágyújthasson a pipájára. Ezt meg is adták neki, ő azonban hirtelen vágtába tette a lovát, és átugratott a kerítésen. De meg kell még említeni Michnay Gyulát is, akit a második világháború alatt zsidó nagymamája miatt munkaszolgálatra vittek, a kommunisták pedig koholt vádak alapján a recski internálótáborba zárták. Recskről Michnay hét társával együtt oldott kereket 1951-ben: a szabóműhelyből ruhaanyagokat loptak, a fűrészüzemben pedig gépfegyver-makettet gyártottak, így egyikük fegyveres őrnek öltözve kivitte társait.

Mennyi pénzt lopott a Viszkis és honnan?

Első komoly rablását Magyarországon azért követte el 1993-ban, hogy bizonyítson akkori barátnője jómódú szülei előtt. Harminc rablása közül 29-et Budapesten követett el, egyet Vecsésen, szóval mondhatni, szerette a fővárost.

Egyetlen egyszer fordult elő, hogy egy alkalmazott meg tudta akadályozni a rablást egy budapesti utazási irodában, 1993. november 3-án.

  • A legkisebb összeg, amit rablás során szerzett: 286 000 Ft (1999. január 5. Budapest X., Újhegyi sétány 14., OTP);
  • a legnagyobb összeg, amit rablásai során szerzett 47,3 millió Ft (1999. október 18. Budapest XVIII. Üllői út 377.) volt.

A Viszkis a 30 rablása során összesen 196 millió forintot zsákmányolt, ebből az utolsó akció során 47,3 milliót. 

Ambrus célpontjai főként bankok, postahivatalok és utazási irodák voltak, de a például a Grassalkovich úton található OTP-t négyszer is kirabolta.

Nem volt ő Rózsa Sándor

“Brutálisabbá a rablássorozat vége felé kezdett válni, a Grassalkovich utcai OTP-ben például az egyik banki alkalmazottat – egy hölgyet – fejbe vert fegyverével. Egyáltalán nem volt egy Grál-lovag” – jegyezte meg róla később egy nyomozó, aki visszatetszőnek találta, hogy az emberek és a sajtó Rózsa Sándorként emlegették Ambrus Attilát.

 

Végül 1999. október 27-én este, az Erzsébet királyné útja és a Nagy Lajos király útja sarkán álló négyemeletes társasház egyik 2. emeleti lakásán fogták el Ambrust, akit 17 év fegyházbüntetésre ítéletek, azonban jó magaviselet miatt 10 év után feltételesen szabadlábra helyezték. Ezután a mai napig nem követett el több rablást, sőt a hazai celebvilág egyik híres alakja lett, számos tévéműsorban és valóságshow-ban szerepet kapott.

Kép(ek) forrása: FEM3, MTI fotóbank