Life Kovács Miklós 2024. 10. 05.

Egy kilométeres lesz a gigantikus sivatagi torony

Amikor már úgy tűnt, hogy egy gigaprojekt mementójaként végzi, mégis újraindult az egy kilométer magasra tervezett Dzsidda-torony építése.

Szaúd-Arábiában hét éve áll a sivatagban furcsa betontorzóként a világ legmagasabb épületének megkezdett építkezése. A szerdán a helyszínen tartott ünnepségen a projektet vezető fejlesztőkonzorcium, a Jeddah Economic Company (JEC) bejelentette, hogy a torony befejezését most 2028-ra tervezik.

Az 1000 méter magas felhőkarcoló körülbelül egyharmad részben volt kész, amikor 2017-ben több kulcsfontosságú személyt – köztük a fővállalkozó és a projektet társtámogató konglomerátum elnökeit – őrizetbe vettek Mohammed bin Szalmán koronaherceg korrupcióellenes hadjárata során.

A letartóztatások után a munka folytatódott, de 2018 elején leállt.

Hét éve állt az építkezés (fotó: Alejandro vn/Wikipedia)

Hét éve állt az építkezés (fotó: Alejandro vn/Wikipedia)

A héten tartott ünnepségen részt vett az egyik korábban őrizetbe vett tisztviselő, Alvalid bin Talal szaúdi herceg, a projekt egyik fő támogatója, a koronaherceg unokatestvére. Közel három hónappal letartóztatása után szabadult, bár nem ismert, miért és milyen körülmények között engedték el.

Gigantikus épület, gigantikus összegek

A szaúdi tőzsdén közzétett bejelentés szerint a Saudi Binladen Group új szerződése 7,2 milliárd riál (692 204 200 000 forint) értékű, amelyből körülbelül 1,1 milliárd riált már kifizettek az elvégzett munkákért. Jelenleg a torony 157 emeletéből 63 épült meg.

Bár a szerdai ünnepség volt az első hivatalos bejelentés az építkezés folytatásáról, a Maxar Technologies amerikai cég által a Newsweeknek két hónappal ezelőtt szolgáltatott műholdfelvételek arra utaltak, hogy a munkálatok már zajlanak a helyszínen, írta a CNN.

Magasba törő tervek

Korábban Kingdom Tower néven folyt az építkezés, később nevezeték át Dzsidda-toronyra az épületet. A felhőkarcoló alapkövét 2013-ban tették le, és eredetileg 2020-ra tervezték a befejezését. Több mint 152 méterrel magasabb lesz, mint a dubaji Burdzs Kalifa, amely jelenleg a világ legmagasabb épülete. Összehasonlításképp a hazai legmagasabb toronyház, a Mol irodaháza 143 méter magas. 

A Dzsiddában található felhőkarcolóba irodákat, kereskedelmi és lakótereket terveznek. Az eredeti, 2011-ben bemutatott tervek egy hotelt, bevásárlóközpontot és a világ legmagasabb kilátóteraszát is tartalmazták.

A tornyot az amerikai építész, Adrian Smith tervezte, aki az épület “háromszirmú” alaprajzát és kúpos, aerodinamikus formáját használta, hogy leküzdje az ilyen magasságban történő építés hatalmas technikai kihívásait.  Az építésénél csúcstechnológiára támaszkodnak, többek között vasbetonra, a felemeléséhez pedig szivattyúkat használnak, amilyeneket a Burdzs Kalifa építésénél bevetettek. A tervek 59 különböző liftet is tartalmaznak, amit a cég “a világ egyik legfejlettebb felvonórendszerének” nevezett.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Nyitókép: S.Nitzold/Wikipedia.com