Life Kovács Miklós 2024. 10. 07.

3,2 millió a belépő a milliárdosok úszó világába

Egy globális szállodalánc emeli új szintre az óceánjárós turizmus hangulatát, az Ilma luxusjacht pár millióért a milliárdosok világát nyitja meg.

A tengeren megélt luxusban egyre dőlnek a rekordok. A koronavírusban megrogyott nagy óceánjáró cégek a világ legnagyobb hajóival térnek vissza, úszó városaikon ezerszám nyüzsögnek majd a turisták. A milliárdosok egymás után rendelik a száz méter feletti jachtokat, a gyártók alig bírják tartani a lépést az igényekkel.

2024-ben pedig azok sem maradnak hoppon, akiket nem vonzanak a gyűszűnyi kabinok, a korlátlan italfogyasztás, de nincs pénzük saját jachtra sem. A felső középosztály tagjait célozza a luxustengerjárók világa, ahol az exkluzív hangulat, a privát jachtok világa élvezhető “elérhető áron”. 

A kategória kiemelkedő példája a Ritz-Carlton Yacht Collection legújabb tagja, Ilma. Ez a második tagja a flottának, amely vélhetően tovább bővül majd. Az új építésű szuperjacht első, hétnapos kis túráját Monte-Carlo és Róma között tette meg szeptember elején. 

Ritz Carlton Yacht Collection Ilma

Ritz Carlton Yacht Collection Ilma

Hossza 240 méter, amivel elmarad a tömegekre szabott 300 méter feletti óceánjárók mögött, de az átlagjachtokon bőven túltesz.  A tervezők nem akarták teletömni kabinokkal a fedélzetet, így 224 szellős lakosztály került a szuperjachtra. A hajó a közeljövőben megfordul a Földközi-tenger legendás kikötőiben, Santorini környékén, valamint Valettánál, mielőtt a Karib-szigetek felé veszi az irányt. Később tesz majd kitérőt az északi tengereken is, Amszterdam, Stockholm, Reykjavík is a célállomások között van. 

Itt nem kell tömött fedélzetektől és mellettünk szuszogó embertömegtől tartani: a hajó 448 vendéget fogad egyszerre, és itt jut a legtöbb személyzet egy főre az óceánjárós iparban, tehát az utasok kívánságai hamar és gyorsan teljesülnek. 

Ritz Carlton Yacht Collection Ilma

Ritz Carlton Yacht Collection Ilma

Neve máltai eredetű, jelentése: víz. Ez mutatja, hogy a tervezés során a máltai mitologikus elemek inspirálták a tervezőket, jelentsen ez bármit, mert a hajó olyan, amilyennek 2024-ben képzelünk egy ilyen bárkát: sötét-világos kontrasztos, fenyegető méretű, úszó toronyház, amely ránézésre inkább akar a komoly, elegáns luxusjachtok közé tartozni, mintsem a színes, szivárványos úszó vidámparknak kinéző óceánjárók osztályába. 

Tömött svédasztal, és ingyen koktélért könyöklő amerikai turisták helyett a szofisztikált, italt lassan szürcsölő közönségre készítették fel a belső tereket

Tömött svédasztal és ingyenkoktélért könyöklő amerikai turisták helyett a szofisztikált, italt lassan szürcsölő közönségre készítették fel a belső tereket

A “víz” ihlette karakter könnyed átmenetet jelent a külső és belső terek között, ami hívogatóvá és elérhetővé teszi a tengert az utasok számára. A hullámok mellett azért van öt étkezőrészleg, hat bár és egy “borospince” is, ahol el lehet merülni az ételek és italok világában. 

A perui konyhától kezdve a karibi fogásokon át egészen a Michelin-csillagos séf által összeállított olaszos menüsorig minden elérhető a fedélzeten. Ezeket 14 napon keresztül élvezhetik majd azok, akik 3,2 millió forintnak megfelelő összegért jegyet váltanak a Puerto Rico felé induló utazásra.

Forrás: Marriott International
Kép(ek) forrása: Marriott International