Life Fehér Patrik 2024. 10. 08.

Felkapott úti céllá válhat Budapest ősszel

Egy elemzés szerint a magyar főváros Európa-szerte az egyik legolcsóbban felfedezhető desztináció 2024 őszén, sokan választhatnak bennünket külföldről.

Rövidebb-hosszabb utazásoknál, városnézéseknél számos esetben dönthet a végső úti célról az, mennyiből úszhatja meg az ember a hely felfedezését. Az őszi túrák esetében talán még inkább érvényesülhet ez az elv, tekintettel arra, hogy közeleg a karácsony, és sokan inkább az ajándékokra, az ünnepre tennének félre több pénzt.

A brit Compare the Market nevű ár-összehasonlító oldal meg is vizsgálta, mely európai nagyvárosokat lehet felfedezni a legkisebb kiadással – számolt be a TimeOut. Elemzésükben górcső alá vették az Airbnb-szállások, az étkezési lehetőségek, valamint a helyi közlekedés árait is. Szempont volt még az is, hogy a városok tényleg látványosak legyenek: ezt Instagram-bejegyzések, illetve a bennük található hashtagek segítségével mérlegelték.

Mindezekből az jött ki, hogy most ősszel Isztambul felfedezését oldhatja meg legkisebb kiadással az ember. A török metropolisz minden kategóriában jól teljesített, így nem volt meglepetés az első helyezése. Mögötte a lengyel főváros, Varsó következik, ahol a szállások még egy kicsit olcsóbbak is, mint Isztambulban.

A lista harmadik helyére Budapest került: a magyar főváros kapcsán különösen ételárainkat emelik ki, ez a szempont repített bennünket előre a listán. Ezek után nem érdemes meglepődni, ha ősszel több (főleg brit) turistát lát majd az ember a budai és pesti utcákon.

Ami a listát illeti, a legjobb ötöt egyébként a környező országok uralják az éllovas kivételével: Krakkó (Lengyelország) lett a negyedik, Prága (Csehország) pedig az ötödik.

Forrás: Compare the Market, TimeOut
Kép(ek) forrása: Getty Images