Life Kovács Miklós 2024. 10. 11.

Így harcolhatunk az ősszel jelentkező hajhullás ellen

Ősszel turbófokozatra kapcsolhat a kopaszodás, aminek több oka is van, de szerencsére vannak otthon alkalmazható, hatást enyhítő praktikák.

Az őszi hajhullás a haj természetes életciklusához köthető, de ha ehhez a természetes jelenséghez hozzáadódnak más tényezők, például a nyári túlzott napsugárzás utóhatásai; a napi folyadék- és tápanyagbevitel csökkenése vagy a stressz, akkor a hajszálak gyengülése fokozottabban jelentkezhet.

Őri Katalin természetgyógyász-trichológus minden évben készül erre az időszakra, különösen idén, az extrém meleg nyár miatt is. A hajgyógyász segítségével összegyűjtöttük, milyen tényezők okozzák a hajproblémákat, és otthoni körülmények között hogyan orvosolható a haj gyengülése, ritkulása.

Az időszakos hajhullás egy átmeneti jelenség, melynek során a haj növekedési fázisában hirtelen változás következik be és a szokásosnál több hajszál kerül időlegesen telogén, azaz pihenő életszakaszba, amikor elválik a tápláló hajhagymától, és 2-3 hónap alatt fokozatosan kihullik. Ennek sok oka lehet, lássunk néhányat, ami sajnos ezekben a hónapokban nagyon is aktuális.

Elindult az iskolai tanítási év, az újbóli versenyhelyzet a munkahelyen, ezzel együtt a stresszes időszak is megkezdődött. Ez már önmagában elég a fokozott hajhulláshoz, de ugyanilyen általános tünet, hogy az ősz beköszöntével a gyümölcsök, zöldségek bevitele visszaszorul, sőt lecsökken a vízfogyasztásunk is.

A vese nagyon fontos szerv a hajunk szempontjából. Ha nem kap megfelelő mennyiségű folyadékot, pár hét után a hajunk is jelzi ezt: szárazabbá, törékenyebbé, esetleg fénytelenné válik.

A nyári, intenzív meleg a hajunkat, fejbőrünket sem kímélte. Ha felborult a fejbőr lipidegyensúlya, a faggyúmirigy túlzó termelődésbe léphet, ami ugyancsak hajproblémákhoz vezethet.

A Covid óta jelentősen romlott a lelki állapotunk, felerősödtek a fejbőrproblémák is. Az idegrendszer és az immunrendszer gyengült, kevesebb az önmagunkra fordított idő. A mentális stressz felerősödésével a hajállomány is legyengülhet, ez erőteljesebb hajhulláshoz vezethet. Töltsünk több időt a szabadban, fordítsunk több időt a szervezet számára a megfelelő pihenésre, regenerálódásra!

Mi segíthet ebben a helyzetben? 

  • A sejtműködés építése érdekében ameddig csak lehet, együnk sötét színű gyümölcsöket, mint a szőlő, szilva, áfonya. Az őszi-téli időszakban minimum heti egy alkalommal fogyasszunk céklát, január-februárban pedig következhet a fekete retek időszaka.
  • Óriási a hajápolási cikkek kínálata, nehéz kiválasztani, milyen hatóanyag-tartalmú készítményt vásároljunk hajproblémánkra. Érdemes odafigyelni, hogy legalább 3-4-féle növényi kivonatot és gyógynövényolajat is tartalmazzon.
  • Olyan termékeket érdemes keresni, ahol a sampon és kondicionáló mellett étrend-kiegészítő és hajaktivátor is elérhető, mert fontos, hogy kívülről és belülről is támogassuk hajunk egészségét. 
  • Fontos a haj belső táplálása. A hajvitaminoknál keressük a jó biohasznosulású növényi forrásból származó összetevőket. A patikában kapható étrend-kiegészítőknél érdemes megnézni, hogy milyen hatóanyagokat tartalmaznak. 
  • Érdemes hajgyógyászt felkeresni, aki a hajszál és a fejbőr vizsgálatával kielégítő tanácsot adhat, segítséget nyújthat a kialakult probléma megoldásában. Némely esetben egyéb szakorvosi vizsgálat is szükségessé vállhat.

A hajhullás tehát a saját érdekünkben történő figyelmeztetésként is felfogható, mivel előrejelzi a szervezetben kialakult energiaegyensúly zavarát.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images/ F.J. Jimenez