Life Fehér Patrik 2024. 03. 06.

Hatásos módszert találtak kopaszodás ellen

Ígéretes megoldással rukkoltak elő japán kutatók, mellyel a haj visszanövesztését is elő tudják segíteni. Egy korábban már ismert anyag áll a háttérben.

Hajunk megjelenéséért és erősségéért a keratin nevű anyag felel. Testünk ezt természetes módon is előállítja, de nem véletlenül kerül bele számos samponba és hajbalzsamba ez a fehérje, mely egyébként a bőr és a körmök egészségéért is felel.

Ismert volt tehát, milyen jó hatással van ez a hajra, azonban eddig nemigen tudták alkalmazni ezt a gyakorlatban. Ennek fő oka a bőrünk, testünk legfontosabb védelmi rendszere, melyből leginkább csak kifelé távoznak dolgok, befelé nem enged túl sok mindent. A japán Cukubai Egyetem kutatói azonban rést kerestek a pajzson, és találtak is.

A legkönnyebb bejutási lehetőséget a hajhagymák és környékük jelentik, viszont ezek rettentően kicsik. A tudósok jelentős eredménye abban rejlik, hogy a keratinból mikrogömböket, nagyon apró, golyószerű alakzatokat csináltak. Ezt vízzel keverve egy gélszerű anyagot állítottak elő, mely kenhető, és a kezelni kívánt területen alkalmazható.

Baldness is usually most noticeable on the scalp, but it can happen anywhere on the body where hair grows.

A kezelni kívánt terület a kopaszodás megelőzése és a hajnövesztés serkentése érdekében természetesen a fejtető. A szer kipróbáláshoz fogtak néhány kísérleti egeret, melyeket először szőrtelenítő krémek segítségével lecsupaszítottak testük egy területén. Rajtuk tesztelték az anyagot, a szőr növekedésének állapotát minden nap figyelve 20 napon keresztül.

Ezen kísérlet pozitív eredményekkel zárult. A kutatók a tapasztalatok összegzése után bíznak abban, hogy eredményeiket hamarosan felhasználhatják bőr- és hajproblémák, elváltozások kezelésére, pl. hajnövesztő szerekben.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Getty Images