Life FIRSTCLASS 2024. 10. 18.

Mutatjuk, hova utaznak a magyarok idén ősszel

Roham lesz a reptéren a napokban, nagyon sokan indulnak külföldre az őszi szünet elején, ráadásul egyre többen repülnek távolabbi országokba.

Ahogy tavaly, úgy idén is rögtön az őszi szünet első napján száll repülőre a legtöbb magyar – írja a Kiwi.com oldal a repjegyfoglalási adataira támaszkodva. A legnépszerűbb országok terén nincs változás, most is Spanyolországba, Olaszországba és az Egyesült Királyságba repül a legtöbb honfitársunk a 2024. október 10-ig leadott foglalások alapján az őszi szünetben.

Tavaly nem szerepelt viszont a top 10-ben Törökország, ahová 1,5-szer annyian utaznak idén, mint tavaly, és így a negyedik legnépszerűbb ország lehet a közelgő szünet időszakában. Felkerült továbbá a top 10-es listára az Amerikai Egyesült Államok is.

A városok közül London továbbra is viszi a prímet, de második helytől már megváltozott a helyzet tavalyhoz képest. Idén a lista második fokán a tavalyi hetedik helyezett, Milánó áll, a harmadikon pedig a tavalyi nyolcadik helyezett, Róma. Milánóba 42, Rómába pedig 36 százalékkal több magyar repül most az őszi szünetben. 47 százalékkal több honfitársunk utazik Isztambulba és közel 10 százalékkal több Koppenhágába. A top 10-es listára kerülő városok közül a legnagyobb népszerűségi ugrást Málaga tudhatja magáénak: ide 62 százalékkal több magyar repül idén, mint tavaly.

Roham lesz a reptéren az őszi szünet elején

Top 10 repülős úti cél a magyarok körében az őszi szünetben

  1. London
  2. Milánó
  3. Róma
  4. Barcelona
  5. Isztambul
  6. Koppenhága
  7. Málaga
  8. Málta
  9. Párizs
  10. Tenerife

A távolabbi célállomások népszerűségének növekedését a repülőjegyárak jelenlegi alakulása is alátámasztja. A jegyek átlagára 11 százalékkal nőtt tavalyhoz képest a vizsgált időszakban, idén átlagosan 163 euróért vehettünk repülőjegyet az őszi szünet időszakára.

A rövid, azaz 1500 km-en belüli úti célok átlagosan 117 euróba (46 800 Ft) kerülnek. Leginkább a közepes, azaz 1500 km és 4000 km közti járatok átlagára nőtt (közel 25 százalékkal), ezekért a járatok átlagosan 192 eurót (76 800 Ft) kell fizetnünk. A hosszú, azaz 4000 km-en túli járatok viszont átlagosan mintegy 5 százalékkal kevesebbe kerülnek, mint tavaly, így idén az őszi szünetben átlagosan 528 euróért (211 ezer Ft) szelhetjük át repülővel az óceánt.

Az őszi szünetben repülővel utazók átlagosan 5,15 napot töltenek választott úti céljukon. Majdnem minden ötödik utazó kihasználja a meghosszabbított őszi szünetet, és 7-10 napot tölt pihenéssel, városfelfedezéssel.

Forrás: Kiwi.com
Kép(ek) forrása: Getty Images