Life FIRSTCLASS 2024. 10. 20.

Sok pénzt spórolhatsz, ha ezt elkerülöd

Igazi pénztemető a szerencsejáték-függőség, de elkerülhető a probléma. Magyar kutatás gyűjtötte össze, milyen jelekre érdemes figyelni.

2024 augusztusában magyar kutatók reprezentatív felmérést végeztek a 18–30 évesek körében, melyben érintették az online szerencsejátékot, illetve az ezzel kapcsolatos függőségeket is. A kutatás szerint az online szerencsejátékot játszók

  • kétharmada férfi
  • harmaduk családos
  • tízből négyen pedig az átlagnál jobb anyagi helyzetben vannak a bevallásuk alapján.

Az eredmények szerint a játékosok 60%-a mozog a kockázati zónában a szerencsejáték-függőség mértékét kimutató PGSI-kérdőív besorolása szerint. A függők között nagyobb arányban találhatók férfiak, illetve a problémás játékosok között valamivel több a házas és gyermekes személy, továbbá azok, akik saját anyagi helyzetüket is jobbnak ítélik meg az átlagnál.

A kutatás célja volt többek között az is, hogy feltárja azokat a tényezőket, amelyek elősegíthetik a szerencsejáték-függőség kialakulását. Megállapították, hogy az online szerencsejátékosok intenzívebb társas életet élnek, jellemzőbb rájuk, hogy kiterjedt baráti, családi körük van, valamint gyakrabban fogyasztanak közösségimédia-tartalmakat a nem játszókhoz képest. Sőt, a problémás játékosok jellemzően aktívabb társasági életet élnek (82%-uk heti szinten).

Sok pénzt spórolhatsz, ha ezt elkerülöd

Kapcsolataik azonban felszínesebbek, és a család sem feltétlenül a biztonságot nyújtó közeget jelenti számukra: kevésbé töltik családjukkal az idejüket másokhoz képest. A szerencsejáték-függők harmada úgy érzi, hogy a kiterjedt baráti körük ellenére is magányosak. Akik magányosnak érzik magukat, illetve kevésbé érzik a családjuk, környezetük támogatását, könnyen problémás játékossá válhatnak.

A kutatásból tehát kiderült, hogy kimutatható kapcsolat van a játékosok társas kapcsolatainak minősége és a szerencsejáték-függőségük kialakulásának esélye között, tehát nem a kapcsolatok száma, hanem azok minősége, mélysége számít.

A szerencsejáték-függőket kevésbé motiválja a pénz, az elérhető nyeremény a játék során elért izgalommal és adrenalinnal szemben. Számukra az anyagi biztonság megteremtése kevésbé fontos cél. Számos olyan egyéb ambíció és vágy mozgatja őket, amelyek akár a többi játékos, akár a teljes népesség esetében kisebb súlyt kapnak.

Erősebb bennük az ambíció a külföldi tanulás/munkavállalás, valamint a saját vállalkozás beindítása iránt, valamint a civil szerepvállalás is fontosabb számukra. Az ambíciók alakulása arról árulkodhat, hogy ezeken a területeken a játékfüggők nem elégedettek eddigi eredményeikkel, illetve megerősítést és sikert keresnek az életük ezen dimenzióiban.

Összességében elmondható, hogy a szerencsejáték-függőség kialakulásának esélyét erősíti a magányosság érzése, illetve a biztonságot nyújtó család hiánya. A kiterjedt baráti kör önmagában nem jelent elégséges védőhálót a függőség ellen. A szerencsejáték-függők az intenzív társas életük ellenére is egyedül érezhetik magukat, a függőség menekülési lehetőséget nyújthat nekik a nem kellően megtartó erejű családból és baráti körből.

Sok pénzt spórolhatsz, ha ezt elkerülöd

Ha azonban intenzív, mély, minőségi társas kapcsolataink vannak, ha a család biztonságos közeg a számunkra, ha hajt minket az a cél, hogy anyagi biztonságot teremtsünk, és személyes életünkben fontos a tanulás, a fejlődés vágya, akkor ezek a jellemzők az alacsony kockázati mezőbe sorolhatnak bennünket.

Forrás: LVC Diamond Kft.
Kép(ek) forrása: Getty Images