Tulipán, pintes vagy épp Weizen – számos különféle pohárból ihatunk sört. A poharakat leggyakrabban a sörökhöz párosítják, egyes kapcsolatok mára már ikonikussá váltak. Erről részletesebben ebben a cikkben olvashatsz:
Pohár és pohár között azonban akkor is van különbség, ha arról van szó, hogy melyikben marad tovább hideg az ital. A témában egy brazíliai egyetemen merült el egy kutató. Claudio Pellegrini arra volt kíváncsi, hogy a népszerű poharak közül melyik rendelkezik a legjobb hűsen tartó képességgel. A vizsgálatot abból a szempontból leegyszerűsítette, hogy nem számolt a kéz hőátadó hatásával, sem a habbal, melyen keresztül szintén másképp zajlik a hőmérséklet kiegyenlítődése.
Összességében arra jutott, hogy a klasszikus pilsner pohár a legjobb, ha az utolsó kortyokig hidegebben élveznénk a sört. Lényegében egy alul szűkebb, felül nyitottabb pohár az ideális, állandó görbülettel.
Pellegrini kutatása egyébként bevallottan azzal a motivációval is készült, hogy felhívja a figyelmet, ezzel pedig megszerettesse a fiatalokkal a tanulást és a kutatást.