Szakértőkből álló zsűri vagy épp gasztrokritikusok helyett rendre a világ összes emberének ízlelőbimbóira bízza a Tasteatlas, hogy eldöntsék, melyik az adott év legjobb fogása. Nem volt ez másképp idén sem: a fogásokat és összetevőket kiválóan listázó digitális világtérkép felületén 367 847 érvényes voks érkezett összesen 11 258 fogásra.
Ebből hoztak ki végül egy százas listát, melybe ezúttal bekerült egy magyar fogás is. Hazánkat a húsleves képviseli a 77. helyen, 4,46 csillagos értékeléssel az ötből. Jól mutatja a mezőny szorosságát, hogy a legjobb százba 4,44 csillagos átlageredménnyel lehetett csak bejutni, de a legjobb értékelésű fogás is 4,78 csillagig jutott.
Az élmezőnyben egyébként csak egy olyan fogás található, melyről ki lehet jelenteni, hogy sztereotipikusan közönségkedvenc, épp ezért érdemes végiglapozni a toplistás ételek képeit – kattints a galériára!
10 fotó megtekintése
10. Tibs, Etiópia. Hidegen és melegen is fogyasztható fogás sült húsokkal és zöldségekkel - 4,6 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
9. Cağ kebabı, Törökország. A bárányhúst 12 óráig hagymában, sóban és borsban pácolják, majd tűz fölött sütik, és nyársra szúrva tálalják - 4,6 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
8. Rawon, Indonézia. Lassú tűzön főzött marhahúsos leves, benne citromfűvel, gyömbérrel, babcsírával, erőspaprikával és egy helyi diófélével - 4,62 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
7. Çökertme kebabı, Törökország. A kebabféle különlegessége, hogy mindig vékony krumplival, paradicsomszósszal és joghurttal szervírozzák, de a borjúhúst is tejben, olívaolajban, római köményben, sóban és paprikában pácolják - 4,64 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
6. Asado, Argentína. Ez nemcsak egy étel, hanem egyfajta kültéri sütögetési eljárás, összejövetel közös neve - 4,65 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
5. Phanaeng Curry, Thaiföld. Édes-savanyú, földimogyorós íze van ennek az egytálételnek, melybe kókusztejben főtt hús, lime-levelek, halszósz és pálmacukor is kerül. A vörös currypaszta összetevőin kívül zöldséget nem lát a leves - 4,65 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
4. Rechta, Algéria. Vékony tészta a fogás alapja, melyre halmoznak még csirkét vagy bárányt, hagymát, krumplit és csicseriborsót. Fűszerezni egy 40 fűszerből álló keverékkel szokták - 4,68 csillag (Kép: Slothtysloth/Wikimedia)
Fotó megosztása:
3. Picanha, Brazília. A steakféle tavaly a világ legjobbja volt, most bronzéremig vitte - 4,69 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
2. Nápolyi pizza, Olaszország - 4,75 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása:
1. Lechona, Kolumbia. Fogj egy malacot, töltsd meg borsóval, hagymával, friss fűszerekkel, római köménnyel és mehet hozzá némi disznózsír is még. Egyben sülhet az egész a tűzön, amíg a bőr piros és ropogós nem lesz, a hús pedig puha és szaftos - 4,78 csillag (Kép: Getty Images)
Fotó megosztása: